„Галъп“: Българи ще гласуват под натиск, или срещу пари!

България отблизо

Всеки десети българин би приел да гласува срещу пари или под принуда, показват резултатите на ”Галъп интернешънъл”, проведено между 4 и 11 октомври сред 796 пълнолетни граждани.

Социолозите отчитат, че при въпрос за т.нар. контролиран вот няма как да се очаква хората да бъдат докрай искрени, но все пак степента, в която подобни неща се признават, е показателна за цялостното явление.

На въпрос за гласуване срещу заплащане или под принуда на местните избори 11% от всички запитани признават, че биха приели. Все пак мнозинството от запитаните – 81%, не биха приели, а останалите 8% не могат да преценят.

 

Тези 11% се равнява условно на над 600 хиляди души, които биха гласували срещу пари или под натиск – от общо около 5.5 милиона постоянно пребиваващи в страната и имащи право на глас. Социолозите посочват, че към тях вероятно може да се добавят и известна част от осемте процента колебаещи се. Сред онези, които със сигурност се очаква да гласуват на местните избори на 27 октомври, процентът признаващи си също е над една десета. Въпрос на спекулация е колко всъщност са онези, които са склонни да дадат гласа си в контролирана посока, но не си признават, отчитат от „Галъп интернешънъл“.

 

От онези, които признават, че биха гласували при стимул или принуда, са най-високи дяловете сред най-бедните и ниско образованите, респективно при ромите делът на склонните е 40%. За поредна година се установява, че най-младите са и най-откровени по въпроса за зависимия вот. Това е и индиректно отражение на демографската ситуация в страната, която се характеризира с все по-сериозна гетоизация сред най-млади възрастови групи, се казва в анализа от изследването. За немалка част от гласоподавателите би трябвало да бъде отчетена икономическата безизходица или работодателската принуда.

 

От „Галъп интернешънъл“ посочват, че темата със зависимото гласуване, включително за купуване на цели комисии, подправяне на протоколи и т.н., става изключително актуална в дните преди вота, като на различни места се чуват различни цени за глас – до 150 и дори до 200 лв. Разликата при тази кампания е, че става дума за местни избори, а за да подмениш вота в някое населено място, е нужно не толкова голямо количество гласове.

 

В случая има реален залог на много места, респективно зависимите вотове или некоректните практики могат да повлияят в много по-голяма степен, отколкото на национални избори, коментират социолозите.

Източник: Фрогнюз

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *