Георги Марков: Някой трябва да отговори къде бяха западното разузнаване и политиците, за да предотвратят заразяването на Европа?!

Свят

70 евролидери, между които и президентът Плевнелиев, написаха открито писмо до евроинституциите. В него твърдят, че в Европа има втори „вирус” и това е унгарският премиер Виктор Орбан. Според тях той трябва да бъде санкциониран, а ЕС да започне борба както срещу пандемията Ковид-19, така и срещу унгарския лидер.

За коментар по тези въпроси потърсихме депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков.

 

– Г-н Марков, Вие сте познавач на унгарската политика, написахте и книга за Виктор Орбан. Какъв е коментарът Ви по повод писмото на 70-те евролидери, в което унгарският премиер е определен като „вирус, срещу когото трябва да се борим с ярост“?

– Това писмо е комично, а още повече и цинично. То е комично, защото малко преди да излезе по Евронюз се появи Верчето Йоурова – еврокомисар, либерал по европейските ценности. След среща с унгарския правосъден министър Юдит Варга и запознаване с унгарския закон за извънредното положение, тя, макар и да не й е по сърце, призна публично, че той не противоречи нито на европейското право, нито на европейските ценности. Цинично е писмото, защото не е за вярване, че уж сериозни мъже, макар и с нулева подкрепа в страните си, като бившия полски президент-социалист – Квашневски, се занимават с Виктор Орбан, когато Европа и особено Западна е обхваната от небивал мор – Париж, Рим, Мадрид и Лондон са със спрял живот, хората са с черни забрадки.

– Какви са мерките, предприети от унгарското правителство в извънредната ситуация. И с какво те се различават от тези, взети от другите европейски правителства?

– Колкото до мерките, приети от унгарското правителство, те са леко по-меки и леко по-щедри от тези в Европа. По-меки, защото магазинчетата и малките ресторантчета и сладкарници работят от 11 до 15 ч., свободно е движението между градовете, градинките, които се командват от кметовете, някои от които и от опозицията, са свободни за разходка. Орбан не е взел заплатите, които са конституционно право на депутатите и парламентарният контрол си тече всяка седмица. По-щедри са мерките, защото премиерът е осигурил по 1600 евро плюс заплатата на медицински сестри и лекари на първа линия. Орбан построи няколко болници, които са контеинери с около 1000 места и закупи космическите за страната 116 милиона маски, 48 милиона защитни облекла, 3,5 милиона теста и 145 000 респиратора. За пика, който се очаква към 10 май, вече 10 000 респиратора са доставени, а от маските – около 40 милиона, част, от които премиерът раздаде на унгарците в Трансилвания, Словакия, Воеводина, както и оказа помощ на Македония, Словения и Хърватска. Новината от днес е, че кметът на Будапеща, който е от опозицията, разпореди задължително носене на маски от днес в транспорта, търговските обекти и пазарите.

– Откъде идва все пак твърдението, че Орбан е „вторият вирус” и то в такъв тежък за Европа момент?

– Тези неолиберални псеводолидери наистина го считат за „вирус”. Причините са много:

Първо, още 2014 г. в реч в Трансилвания Орбан се обяви срещу неолибералната демокрация и започна да гради в Унгария християндемокрация, а брюкселският елит и западните лидери направиха всичко възможно да унищожават християнския характер на континента, като се почне от гей браковете като удар по традиционното семейство, мине се през джендър идеологията и се стигне до откровенната ислямизация на Европа с изпуснатата от Меркел фраза: „Елате, ще се справим!”. Думата християнство не се споменава от почти всички в Брюксел, докато Виктор Орбан излезе прав през 2015 г., като каза, че т.н. миграция е „троянски кон на тероризма в Европа”, жертвите на „миграцията на ножа” го показаха. 2020-та всички дойдоха  на Орбановия и похвалиха Гърция, че защитава границата.

 

Второ, Орбан-икономичката, която е социално ориентирана, даде страхотни плодове – най-висок растеж за 2019 – 5,1% , 60 000 повече родени бебета от предходната година, удар по монополите и намаляване на режийните на гражданите с 25%, 30 000 евро подарък за трето дете, мощно навлизане на инвестиции. В Унгария са Ауди, Мерцедес, Опел, Сузуки, Еърбъс и БМВ.

Трето, като антиглобален играч, Орбан е любимец и на Тръмп, и на руския президент Путин, и на китайския Си, и на бразилския Болсонаро. Всъщност, Орбан беше единствен от Европа, поканен на неговото коронясване.

 

Четвърто, неолибералният брюкселски елит, в това число и кръга около Клинтън, е изцяло на хранилката на Сорос. Справка – лобито му в европарламента, лобито му в Европейския съд по правата на човека, а и не е случайно, че съдът в Люксембург по време на умирането на хиляди в Европа, осъди Унгария, а заради нея и Полша, и Чехия, заради отказа да приемат квоти през 2017-та година. Какво да кажем за Юнкер, един от подписалите писмото, който преди време покани Сорос под знамето на ЕС на подиума, на който застават държавните ръководители на страните-членки и се съсипа да го мляска – целувки в стил Брежнев – Хонекер. Г-н Сорос е много богат, но и много стар. Той ще си отиде от този свят, изгонен от родната си Унгария и от Орбан и неприет в държавата Израел.

Пето, не е за подценяване 10-годишната подкрепа за Орбан в страната.. Наред с това той има и много голяма подкрепа сред някои от европейските политици, като брат е със Салвини в Италия, любимец е на Джорджия Мелони също в Италия, близък съратник е с лидера на „Право и справедливост” Качински, който разгроми Туск в Полша, ползва се с благословията на чешкия премиер Бабиш и има силната подкрепа на словенеца Янша.  Да не забравяме, че Орбан е душата на Вишеградската четворка, която президентът Тръмп нарече „новия мотор на старата Европа”.

 

Шесто и последно, Орбан е борец за демокрацията, а останалите евроръководители са наследници на демокрацията. В България, например, не се намери нито един, който дори луд през 1988 г. да е искал да прави партия, която да свали БКП, камо ли да се изправи пред мавзолея през 1989 г. и да изреве: „Долу СССР”. Орбан имаше този кураж.

– В Ню Йорк Таймс излезе статия на Роджър Коен, която Епицентър.бг препечата преди дни. Известният американски журналист се пита накъде ще тръгне светът след пандемията и си отговаря, че за съжаление Тръмп върви след Орбан, а не след Меркел. Интересно е как ще коментирате това сравнение?

– Тръмп нарече Орбан свой „близнак”, а Стив Банън, който беше съветник и много важен човек по пътя към победата на Тръмп заяви, че „Орбан е бил Тръмп, когато Тръмп не е бил Тръмп”. Какво да ти кажа повече, едва ли може да има по-голям комплимент за унгарския премиер, освен че американският президент според известен американски вестник ще върви по неговия път.

 

– Каква е Вашата прогноза за развитието на политиката в Европа след чумата?

– Преди време френският президент Макрон каза, че в Европа се задава страшен гняв. И гневът е толкова нараснал спрямо неолибералния френски елит, че той махна думата „либерал” от парламентарната си фракция АЛДЕ. Тя вече не носи наименованието „либерална”. Мисля, че след края на чумата, която ще завърши незнайно кога, гневът ще е още по-голям и заразата в Европа може да доведе до бунтове и търсене на сметка на елитите за всичко, което се случи. Все пак Европа не преживя природно бедствие – земетресение или цунами, а беше заразена отвън, от друг континент. Трябва някой да отговори къде бяха западните разузнавания, дипломати, политици, институции и т.н., че не направиха необходимото да предотвратят заразата или поне да осигурят населението на Европа с маски… Така че „маските паднаха”. Считам, че в Италия на „бял кон” ще дойдат Салвини и Мелони, в Испания – Освалдо Абаскал, във Франция – Льо Пен и Марион Маршал, в Швеция – „Шведски демократи”. Мисля, че мина времето на испанския премиер Санчес, на френския премиер Филип, на италианския Конте, на шведския Льовен. Ерата Меркел е към своя край, идва и краят на неолибералния брюкселски елит./Източник epicenter.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *