ГЕРБ вдигат възрастта за пенсиониране, ще работим до последен дъх, за да не тежим на бюджета

България отблизо
Държавата планира отново промени в пенсионната система. Възрастта за пенсиониране да се повишава в бъдеще, да се въведат по-строги изисквания за получаване на пенсия от Държавното обществено осигуряване, да се ограничи достъпът до схеми за ранно пенсиониране, както и да се обсъдят възможности за въвеждане на многофондова система във втори и трети стълб на пенсионната система.

Предложенията са залегнали в отчета за 2018 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.). Последната реформа на пенсионната система, включваща повишаване на пенсионната възраст и стаж за мъжете и жените, беше от 2015 година, уточни Новини. бг.

Наскоро министърът на труда и социалната политика Бисер Петков коментира, че те са довели до финансово стабилизиране на пенсионния фонд.

 

На сайта на Националния осигурителен институт има обяснителни данни за повишението на възрастта за пенсиониране в следващите години. За да придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст (ОСВ), лицата трябва да имат навършена минимална пенсионна възраст и определен осигурителен стаж.

 

Условията за придобиване първо право на пенсия за осигурителен стаж и възраст според датата на раждане на съответното лице както за миналата и настоящата, така и за следващите години. След 31 декември 2037 г. възрастта се обвързва с нарастването на средната продължителност на живота. Ако се пенсионирате тази година възрастта за пенсия е 61,4 години за жените и 64,2 години за мъжете. За нежния пол ще са необходими 35.8 години трудов стаж, докато за мъжете – 38.8 години.

 

През 2020 г. възрастта за жените ще е 61.6, а при мъжете – 64.4 години, докато стажът се очаква да расте с по 2 месеца/годишно. С ръст от 2 месеца годишно при жените и 1 месец за мъжете, през 2029 г. възрастта за пенсия ще е 65 години за мъжете при необходим стаж от 40 г. и 63 години за жените при 37 години стаж. От 2030 до 2037 г., за когато са последните изнесени данни, се очаква възрастта за пенсия при двата пола да е 65 години, като в този период тя ще расте с по 3 години за жените и ще остане без промяна при мъжете. Необходимият стаж ще се запази – съответно 40 години за мъжете и 37 за жените.

След като документът бе изваден на показ от медиите, от ГЕРБ внезапно дадоха заден и обясниха, че не са го подписвали.

А после внезапно заявиха, че някои пенсии ще стигнат 1350 лева.

Народът обаче не повярва.

Не само в цифрата за пенсиите, но че и документът е оттеглен.

Може да е забавен временно заради страх от протести, но рано или късно ще бъде приет, коментираха възрастни.

Междувременно решението да се отпуснат по 40 лева коледни надбавки на по-бедните пенсионери предизвика   взрив от негативни коментари в социалните мрежи.

Хората попитаха какво по-напред да си купят с тях. Две кила пържоли за гостите си, или подаръци за внуците.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *