ГЕРБ потъпкаха ГРУБО демокрацията: Ето какво НАПРАВИХА! Фактите са ШОКИРАЩИ!

България отблизо

Преференциалното гласуване отпада, остават мъртвите души в избирателните списъци, няма да има избор на нова ЦИК, отпада машинното гласуване, отменено е дистанционно гласуване, решенията в РИК и ЦИК ще се взимат с обикновено мнозинство, а не с 2/3 както беше досега.

Тези скандални промени в Изборния кодекс гласуваха депутатите от ГЕРБ в правната комисия, чието заседание продължи до 04 часа тази нощ.

Мнозинството в комисията отхвърли предложенията лидера на БСП Корнелия Нинова и група народни представители от левицата за публичен регистър на избирателите и актуализация на избирателните списъци.

От опозицията искаха още в срок до 20 март 2019 г. ЦИК да извърши проверка на данните в списъците с данните в регистъра на населението и да ги актуализира.

„Идеята за активна регистрация на избирателите, която сега предлагат БСП, бе отхвърлена от Конституционния съд“, аргументира се председателят на Правната комисия Данаил Кирилов.

Три месеца преди евровота депутатите гласуват на бегом и по нощите, най-важните промени в Изборния кодекс.

Сред предложенията за приемане на второ четене, са номерата на партиите в бюлетината да отпадне, за да се избегне феноменът 15/15.

От ДПС предлагат промяна в прага за преференцията, а управляващите настояват да отпадне забраната за оповестяване на социологическите резултати в изборния ден.

По време на заседанието бе направена и демонстрация на български машини за гласуване. Тема, която скара управляващи и опозиция.

БСП настояват за машинно гласуване и смяна състава на ЦИК, тъй като мандатът на членовете на комисията изтича, докато от ГЕРБ търсят ограничение на машинния вот в около 1500 секции в страната от общо 12 000. Изобретателят на българската машина за гласуване направи демонстрация пред депутатите как се работи с нея.

От ГЕРБ приемат, че не е добре, избор на нова ЦИК  да става преди евровота, тъй като влизането на неопитни хора в ЦИК можело да доведе до затруднения в изборния процес.

Новите правила, гласувани на второ четене от правната комисия, които касаят взимането на решения в избирателните комисии, са удар върху правата на гражданите, категорични са от БСП.

Повечето районни избирателни комисии се доминират от членове от ГЕРБ и новият начин за взимане на решения предпоставя резултата. Това ще хвърли съмнение върху целия изборен процес. Сегашният текст не стимулира членовете да търсят консенсус и да се съобразяват с думата на по малките, заяви Пенчо Милков от БСП.

Когато държавен орган не изпълнява съдебно решение на Върховния административен съд, има разпоредби какво се случва с гражданин, още повече длъжностно лице и представител на постоянно действащ държавен централен орган на административната власт, какъвто е ЦИК, който си позволява да не изпълни решение на Върховния административен съд. Изобщо не е мястото вие да уреждате това нещо в Изборния закон.

Трябва да има възможност, действащата политическа власт да се репликира при решение с 50 плюс едно. Затова е заложен в Изборният кодекс регламентът за вземане на решения с мнозинство от две трети. Само че ГЕРБ не се съобразяват с това, понеже им пречи да победят. И затова решиха решенията в секционните, районните и централната избирателна комисия да се вземат с обикновено мнозинство 50% плюс 1. Това е грубо посегателство на правата на гражданите. И предипределя изхода от гласуването, понеже във всички избирателни комисии ГЕРБ и ДПС имат мнозинство. А се знае отдавна, че на всички бъдещи избори те ще играят в комбина.

След като комисията не се съобрази с позицията на БСП и гласува решенията да се вземат с обикновено мнозинство, Крум Зарков от БСП напусна залата с думите:
 „Бързайте, не ни слушайте! Ще ни чуете! Ще ни чуете в зала в Конституционен съд. Откъдето и да е, ще ни чуете, защото бързате“.

Депутатите още работят, защото до 8.00 сутринта трябва да напишат протокола, за да е готов за парламентарното заседание , което ще започне в 9.00.

Окончателното решение по текста ще бъде взето в пленарна зала, където ГЕРБ и ДПС, заедно с патриотите имат мнозинство.

„Утре ще има бой за демокрацията“, заканиха се депутати от опозицията, гневни за потъпкване на демократичните правила на избора.

Източник Епицентър.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *