Гешев се удари в гърдите: Не може плюсовете да са само за богатите, а останалите хора да страдат!

България отблизо

„Прокуратурата, докато аз съм главен прокурор, ще направи всичко възможно да свърши това, което не е направено в предишни периоди. А именно – за всички лица, за които се съберат доказателства, да бъдат изправени пред съда.

Не може плюсовете да са само за едни – за богатите, а минусите – за огромна част от другите хора”, удари се по гърдите главният прокурор Иван Гешев.

„Време е всеки да плати цената за това, което прави. Ние не преследваме богати хора. Въпросът е, че всеки трябва да си спазва задълженията”. Обяви още главният прокурор Иван Гешев след акцията в Комисията за хазарта и в офисите на бизнесмена Васил Божков, предаде Нова телевизия, цитирана от blitz.bg.

Обвинител номер 1 е категоричен, че няма лични врагове и не влиза в лични битки. „Ние имаме принципни становища по принципни въпроси, свързани със спазването на закона. Прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки. Работата им е да провеждат действия за спазване на закона.

Такива действия предприема прокуратурата спрямо всички лица, без значение дали имат потенциал в размер на милиарди, като подсъдимият Цветан Василев и като обвиняемият Божков. Нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност, когато са налице доказателства за някого, независимо каква позиция заема”, коментира Гешев.

„Ако трябва ще му осигурим психическа помощ в хода на работата, която ще предприемем по отношение на него. Не се срещам с олигарси. Знам какво се случва, но не е в интерес на разследването“, заяви главният прокурор във връзка със заповедта за арест на Васил Божков.

Той е категоричен, че след като съдът е преценил, че бившият министър Нено Димов е извършил престъпление и трябва да остане под стража, значи прокуратурата си върши работата.

„Фактът, че коалиционният партньор на управляващите и хората, изправени пред българския съд са недоволни от работата на прокуратурата, означава, че обвинението си върши работата. А тя не е да го харесват, а да реализира наказателна отговорност, когато има доказателства за извършено престъпление. Това е индикация, че сме на прав път. Време е този криминален преход да свърши.

Той посочи, че Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения задочно – за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпление по служба – 2 обвинения.

„Отделно той е обявен за национално издирване, издадена е европейска заповед за арест и е обявен за международно издирване, тъй като е установено, че е напуснал страната”, каза още главният прокурор.

„Всеки обвиняем може да си говори каквото си иска и да се защитава. Адвокатът на Арабаджиеви обясняваше, че всеки момент ще се върнат, имало задръстване на границата.

Цветан Василев обясняваше, че иска да си дойде, но няма възможност. Аз няма да влизам в спор с обвиняеми.

Виждате, че арестуваме хора с големи финансови възможности по начин, по който никога не е правен в историята на България след 1989 година. И не само, че се прави, но се прави качествено, завърши  хвалбите си обвинител № 1.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *