ГРЪМ в Израел: Владимир Путин ИЗДЪРПА ушите на Нетаняху! Вижте неоспоримите ФАКТИ!

Свят

Само преди няколко дни израелският премиер Бенямин Нетаняху се опита да даде на САЩ повод за нов конфликт с Иран. Това  разкриват в свои статии автори на РИА Новости.

Също както Великобритания се опита да даде повод за конфликт на САЩ срещу РФ, с напълно безпочвените, както се оказа накрая, обвинения срещу Русия, че била отровила бившия английски шпионин Скрипал, точно така постъпи и израелският премиер Нетаняху.

Той се опита да хвърли политическа и информационна бомба, „разкривайки“, отново без никакви доказателства, че израелското разузнаване се било добрало до 100 хиляди неизвестни документа. Тези документи, според Нетаняху, говорели за това, че Иран бил скрил някакви данни за ядрената си програма, след сключване на споразумението за нейното прекратяване, с намерение да ги използва в бъдеще.

Освен това, Израел продължи да нагнетява напрежението като гласува на Нетаняху възможност да води под някаква форма военни действия „при изключителни обстоятелства“. Политическите среди в Израел имаха предвид не толкова водене на пълномащабен конфликт, колкото да дадат законова възможност на премиера Нетаняху да продължи с провокациите и бомбардировките в Сирия. А при възможност да започне да извършва военни провокации и срещу Иран, понеже той уж бил нарушил ядреното споразумение.

Но изведнъж в Израел прогърмя мощен гръм. На 30 април, късно вечерта, по искане на израелската страна се проведе телефонен разговор между президента на Русия Владимир Путин и израелския премиер Бенямин Нетаняху. Израелският премиер се готвеше да измоли прошка от Владимир Путин. Но, нищо такова не се получи. Точно обратното.

На сайта на руския президент се появи съобщение, че двамата ръководители са обсъдили ситуацията около иранското ядрено споразумение, особено като се имат предвид гръмките изявления на Нетаняху, че Иран уж бил нарушил ядрената сделка.

Прес-службата на Кремъл съобщава, че в този разговор Владимир Путин е потвърдил категоричната позиция на Русия. „Планът, който е от първостепенно значение за гарантиране на международната стабилност и сигурност, трябва неотклонно и стриктно да бъде спазван от всички страни“, заявил твърдо руският лидер.

Техеран също реагира незабавно на обвиненията на Нетаняху като ги нарече „нелепи“ и „детински“. А държавната иранска телевизия нарече обвиненията „пропаганда“. „В думите на израелския премиер няма нищо ново. Те са пълни с неоснователни обвинения. И това се явява пропаганда против всичко, което Иран направи за решаване на въпроса с ядреното оръжие“. Тази извадка, взета от ефира на иранската телевизия, цитира изданието newsru.com, като се позовава на  агенция „Ройтерс.

Нещо повече. Заместник-министърът на външните работи на Иран, на свой ред предположи, че премиерът Нетаняху е искал да повлияе на становището на Съединените щати, относно ядреното споразумение.

„Устроеното от Нетаняху шоу е нелепо и детинско. Това шоу е опит да се повлияе на решението на Тръмп по иранската ядрена сделка, в навечерието на крайния срок 12 май, когато президентът на САЩ трябва да вземе решение за тази сделка“, изразява своята увереност заместник външният министър на Иран Абас Аракчи.

Между другото, върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини заяви, че думите на Бенямин Нетаняху за ядрените разработки в Иран не са доказателство, че страната е нарушила по някакъв начин споразумението за прекратяване на ядрените си изследвания.

Веднага и с просто око се вижда, че всички са против напълно неоснователните обвинения на Израел, относно това, че Иран бил нарушил условията на ядреното споразумение.

Но най-твърди и категорични са думите на руския президент Владимир Путин, който в прав текст каза на израелския премиер, че всички страни са длъжни неотклонно да спазват това споразумение. В неговите думи прозира ясния подтекст, че Руската федерация няма да толерира неоснователни обвинения. И че докато не се докаже някаква реална вина на Иран или друга държава, то отправените безпочвени обвинения само пречат на международната стабилност и сигурност.

По този начин, казано накратко, Владимир Путин издърпа здраво ушите на Нетаняху, като елегантно и дипломатично му показа, че занапред трябва да се въздържа от всякакви обвинения, за които няма меродавни доказателства.

Ето затова хората по света уважават Владимир Путин и Русия. Защото казват истината и никога не си служат с лъжи и инсинуации.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

4 thoughts on “ГРЪМ в Израел: Владимир Путин ИЗДЪРПА ушите на Нетаняху! Вижте неоспоримите ФАКТИ!

  1. „В поведението на Русия има морал, а в поведението на САЩ само едни интереси!“ Това каза Башар Асад на една американска журналистка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *