ГЪРМИ ново СКУДОУМИЕ на гербаджийските министри! Ето НЕОСПОРИМИТЕ факти!

България отблизо

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която си подаде оставката и пак остана министър е замислила нещо ново, което хвърли в потрес и експерти и обикновени хора.

Самата Теменужка Петкова заявила, според dnesplus.bg, че държавата ни обмисля да внася природен газ от…Израел и от Кипър. Там били открити „огромни“ находища на природен газ. В Израел имало 900 милиарда кубометра природен газ, а в Кипър 127 милиарда.

Нека първо да кажем, че тези находища, дори ако има природен газ в тях, не са разработени. Никой не е добил от тях и един кубичен метър газ. А за да се разработят са нужни огромни инвестиции. Които после излизат през носа на евентуалните потребители. Тоест, на балъци като нас.

След това, за да стигне „стоката“ до потребителите трябват газопроводи. И те не са направени. А и за тяхното построяване също трябват много милиарди. Окъде ще ги вземат Израел и Кипър тези пари? Ами естествено от нас, евентуалните потребители. Затова техният природен газ ще ни излезе прекалено нагарчащ от гледна точка на цената.

Но дори и ако по някакво чудо се намерят пари за разработка на евентуалните находища, и се направят съответните тръбопроводи, то това ще стане някъде след около петнадесетина – двадесет, че и повече години. Тоест, природен газ от Израел и Кипър ние не можем да получим, в най-добрия случай, по-рано от 2040 г. А какво ще стане до тази далечна дата, сега никой не може да каже.

Значи за такъв природен газ можем само да мечтаем, но не и да разчитаме на неговото потребление.

Следователно, министър Теменужка Петкова ни занимава със своите…мечти. И „илюзии“ на тема как да се отървем от руския природен газ.

Има и още нещо. Русия изнася само за европейските страни по около 170 милиарда кубически метра природен газ на година. Ако прибавим към тях и износа за азиатските страни като Китай и северна Корея, цифрата ще скочи с още 170 милиарда кубически метра, а може и повече. Което на практика означава, че Русия изнася само за една година горе-долу толкова, колкото половината от находището на Израел. Тоест, ако Израел наистина тръгне да замества Русия, то само след две години, неговото находище ще се изчерпи.

За какви израелски доставки ще говорим тогава?

Но въпреки това, нашата министърка говори, че районът на Източното Средиземноморие щял да стане стратегически източник за доставки на природен газ за Европа.

Само се чудим колко умствен багаж трябва да има човек, за да изтърси подобно нещо?

Но…сагата продължава. Нашата Теменужка бърза щастлива да допълни, че енергийните министри на България, Гърция, Сърбия, Израел и заместник-енергийният министър на САЩ, били на едно и също мнение.

С други думи заместник енергийният министър на САЩ е събрал своите подчинени, за да им налее малко ум в главите. От кого и как да вземат природен газ. Нищо, че природния израелски газ още го няма.

Щатите трябва да дадат инструкции на балканските държави как да купуват и техния втечнен газ. Нищо, че той пък ще идва чак от другата страна на земното кълбо. За дръзновените мечтания няма прегради.

И за послушковците като Петкова и нейният шеф Борисов – също.

Лошото е, че техните мечти и мечтите на янките ще си останат само мечти. По простата причина, че газ от другата страна на земното кълбо няма как да замени руския природен газ. Който на всичкото отгоре вече тече по цяла Европа и Азия.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *