Дайнов: Марешки или иска нещо от ГЕРБ, или се готви за предсрочни избори

България отблизо
Или се случва нещо страшно битово и Марешки иска нещо от ГЕРБ, което ще му бъде дадено и ще се върне, или се случва това, което редовно става – всички се подготвят за предсрочни парламентарни избори и заемат изходна позиция.
Така проф. Евгений Дайнов анализира ситуацията с обявеното намерение на партия „Воля“ да напусне работата на парламента.

„Европейските избори ще са тест доколко сегашните управляващи са в състояние да продължават да мобилизират своите гласоподаватели“, отбеляза още Дайнов пред БНР

 

Политологът коментира темата за евентуално българско дясно обединение по време на евровота, за каквото призова председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол – десните партии в България, които са членове на ЕНП, да се явяват заедно на предстоящите избори за Европейски парламент.

 

„Това желание на Дол е израз на задълбочаващата се криза в ЕНП. От големите европейски партийни семейства те са в най-тежко състояние. Поводът е Орбан. ЕНП прикрива от години крайни авторитаристи и антиевропейци в собствените си редици и по този начин ги легитимира. След като ЕНП прикрива авторитарни хора – не само Орбан, за каква Европа можем да вярваме на ЕНП, че ще пази. Северните партии в ЕНП от това ги е страх – докато сред тях има хора като Орбан, хората няма да искат да гласуват за ЕНП. Не знам как ще излязат от батака, в който се оказаха“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *