Даниел Вълчев: За да запазят властта, подлудиха народа! Полушамани и псевдополитици се гаврят с нас!

България отблизо

Кризата в момента е достатъчно сериозна, за да си кажем полушеговито, че е прекалено дълбока, за да я оставим единствено в ръцете на правителството.

Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV деканът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Даниел Вълчев, който е бивш вицепремиер и бивш министър на образованието. На трето място, казва ни да се самоограничаваме и ние го правим, но трябва да ни се каже в името на какво. Ако е вярно, че рано или късно всички ще преболедуваме коронавируса, тогава какво точно правим в момента?

Може ли някой да ми каже какъв точно е капацитетът на българската здравна система, защото от изявленията на Щаба не разбирам?  По данни на Националния статистически институт в България има 30 000 лекари, 346 болници, и 53 000 легла, а властите казват, че 40 заразени на ден са проблем, а при 80 заразени става страшно.

Ами, ако се обърне автобус и има 40 или 80 ранени, какво правим, системата не може да ги поеме ли?

Нисък е капацитетът, но ако е нисък, защо даваме над 4 млрд. лева на година за здравеопазване? Българската здравна система се нуждае от много сериозен мониторинг, подчерта бившият вицепремиер.

Има поне четири групи въпроси на които обществото не получава ясен отговор. На първо място, в България през последния месец и половина така и не стана ясно кой взема решенията. Щабът не може да взема решения, тъй като той е назначен от премиера, за да го съветва. Решенията ги взема правителството. Ако нещата са добре, то ще бъде победител, ако не са добре, то ще е отговорно, а не щаба, посочи той. Но най-вероятно отговорността ще се размие и никой нищо няма да понесе.

Вторият въпрос е, знаем ли какво се случва? От доста време върви дебатът кои тестове са по-успешни и хората съвсем се дезориентират. За да победиш, трябва да знаеш какво стои срещу теб.

От едни полушамански изказвания чувам, че срещу нас има един ужасен невидим враг. Само че това не мен нищо не ми говори.  Ние в момента правим заключения, които нямат никаква статистическа стойност. Какво значи, че 50 човека са заразени – че са отишли в болница? Ние не правим тестове на случаен принцип, заяви проф. Вълчев. Четвърто, не мога да не призная, че мерките бяха приети навреме, но оттам нататък какво се случва?

Аз не мога да повярвам, че на въздух, на откритите пространства хората се заразяват повече.

Слушам от Щаба, че голям проблем щяло да бъде събирането на хора по парковете, за да пият бира. Това показва докъде сме деградирали – не ни притеснява, че се пие, а че се пие по време на пандемията.

Ако пиеш например в Сентрал парк в Ню Йорк, на десетата минута ще те арестуват, заяви проф. Вълчев. Нашето общество има тежък вирус, нашето общество не върви на добре. Ние имаме нужда от много сериозно наместване на ценностите. Изглежда, свикнахме, че размерът на колата ти и скъпият автомобил могат да те направят безсмъртен. Можеш да имаш и 10 бентлита, пак умираш. Тези неща трябва да се дискутират, каза още проф. Даниел Вълчев.

Според мен кризата беше добре дошла за управляващите, за да започнат пълен контрол над народа.

И им се получи.

От нея се облагодетелстват управляващите, а електоратът е затворен вкъщи и няма право да гъкне, защото ще го глобят, или осъдят.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *