Депутатите приеха: Въвежда се извънредно положение в страната до 13 април. Вижте какво следва

България отблизо
От днес до 13 април се обявява извънредно положение в страната. Това решиха депутатите в Народното събрание по предложение на Министерския съвет. Решението бе прието с гласа 201 “за” и “против” – 0.

“Искам да благодаря на всички хора на първа линия за това, което вършат и ще продължат да вършат. И те са хора, и те се страхуват, и те се уморяват. Затова с една актуализация на бюджета трябва да бъдат стимулирани и техният труд да се оцени. Ситуацията преди два дни в света беше различна. Вчерашния ден беше като бомба на изявления на всички световни лидери. Мерките, които въведохме на 28 февруари, във Франция ще се въведат от понеделник”, коментира Бойко Борисов.

 

Това е единственото нещо, което може да помогне в борбата срещу това чудо коронавируса, което буквално съсипва света в здравословен и стопански аспект, заяви премиерът.

 

“В началото всички го подценяваха, но усещането на хората в света и тези извънредни мерки носят големи поражения”, коментира още Борисов.

 

“България е изправена пред криза и ситуацията изисква разум, хладнокръвие и отговорност. Най-важно днес е здравето на гражданите. Ще подкрепим всички мерки, които гарантират ограничаване на разрастването на болестта. Днес на председателски съвет направихме предложение за допълнение към решението на МС, които бяха приети от кабинета”, заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова.

 

Предложенията са извънредното положение да се въведе за 1 месец. Другото цели да се гарантира, че Министерския съвет няма да злоупотреби с правомощията си.

 

“Притеснява ни действието на правителството “на парче”. Очакваме комплексни действия. Ще дойде икономическата и социална криза, след като овладеем заразата. Други правителства в Европа предприеха сериозни мерки – отлагане плащане на ипотечни кредити, помощ за възрастни хора и семейства. ЕЦБ призова да се намалят лихвите и данъците. Уви, българското правителство още няма готовност с такъв пакет. Затова предложихме да се мисли отсега”, коментира Нинова.

 

От трибуната на Народното събрание лидерът на опозицията заяви, че категорично ще подкрепи предложението на МС за въвеждането на извънредно положение, но с конструктивизъм. ДПС също се обяви “за” предложението на кабинета.

 

“Предложението на правителството е навременно и правилно. Трябва да е ясно, че въвеждането на извънредно положение и прилагането на подобни мерки има гаранционен характер. Такъв извънреден режим на функциониране цели да съхрани реда, а не да го преобразува в нов”, коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

 

Валери Симеонов, лидер на НФСБ също пое думата и заяви, че парламентарната група на “Обединени патриоти” единодушно ще подкрепи предложението на МС. По думите на Симеонов това е “крайно необходимо”.

 

“Това е една превантивна мярка, която да нанесе удар и да ограничи разпространението на вируса точно в най-опасната му част – скоростта”, обясни Симеонов.

 

Той отново призова гражданите да не се поддават на паника, защото няма основания за това, но заяви, че групата ще настоява за по-крути мерки.

 

От “Воля” упрекнаха дългото неглижиране на проблема от страна на правителството, когато болестта е била все още в Китай.

 

Павел Шопов от партия “Атака” също заяви, че групата ще подкрепи предложението на Министерския съвет.

 

“В момента сме се оклюмали и не се държим оптимистично. Не трябва да е така. Дотук се справяме и считам, че е добре, в сравнение с нашите съседи”, коментира Шопов.

ПП на “ГЕРБ” смята, че предложената мярка е абсолютно необходима и навременна, смята Даниела Дариткова, лидер на групата.

 

“Тази мярка въвежда наистина извънредни мерки, но това е необходимо, защото и ние като народни представители трябва да минем в извънреден режим на работа, за да можем бързо да приемаме решения за ограничаване разпространение на заразата. Повод за паника няма, но трябва да сме отговорни. И трябва да загърбим политическите си пристрастия”, заяви Дариткова.

Tagged

1 thought on “Депутатите приеха: Въвежда се извънредно положение в страната до 13 април. Вижте какво следва

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *