Депутат от Германия: Европа не се нуждае от американски втечнен газ! Но Борисов ще го купува!

Свят

Докато Бойко Борисов прегръща и целува американския посланик и се кълне, че заради някаква измислена „диверсификация“, България трябвало да купува американски втечнен газ, който е с космическа цена, също като тока от американските ТЕЦ-ове, то в Германия депутатът от фракцията „Левите“ Александър Ной заяви в прав текст, че Европа не се нуждае от втечнения газ, който САЩ напират да продават на Евросъюза.

На всичко отгоре, германският депутат, чието име съвпада с името на легендарния библейски основател на човечеството Ной, предлага да се въведат санкции срещу САЩ, ако натискът на Вашингтон за спиране на „Северен поток 2“ продължи. Според депутатът, санкциите трябва да включват ограничения за значимия американски внос в Европа и отказ от американския втечнен газ.

„Ако например САЩ наложат санкции срещу германски или швейцарски компании, които участват в полагането на тръби по дъното на Балтийско море, тогава ЕС или Германия трябва да наложат подходящи контра санкции, които засягат американския внос или стоки, както и втечнения им природен газ. На нас, в Европа, не ни е нужен американския втечнен газ“, обясни Ной.

Припомняме, че и депутатите в Бундестага (долната камара на германския парламент) от партията „Алтернатива за Германия“ призоваха правителството да защити европейските компании, свързани със строящия се газопровод „Северен поток 2“, от санкциите на САЩ, съобщават германските медии.

Газопроводът на стойност 9,5 млрд. евро включва полагането на две тръби, от бреговете на Русия, по дъното на Балтийско море, до бреговете на Германия.

Проектът вече е съгласуван с всички страни, през които преминават тръбите – Германия, Швеция, Финландия и Дания.

Припомняме, че през юли, Комитетът по международни работи към Сената на САЩ одобри въвеждането на санкции срещу фирми и физически лица, които участват в изграждането на тръбопровода „Северен поток 2“. Като основание за санкциите бе посочена енергийната безопасност на Европа. Санкциите обаче трябва да бъдат одобрени от Сената и подписани от Доналд Тръмп. Това засега не е станало.

Немски депутати заявиха, цитирани от „Газета.ру“, че евентуалното въвеждане на американски санкции срещу „Северен поток 2“ означават конфронтация не само с Германия, но и с цяла Европа. Те допълниха, че Берлин ще направи всичко възможно, за да реализира проекта „Северен поток 2“.

Против санкциите на САЩ открито се обяви и западната мега компания „Шел“, която е един от инвеститорите на руския газопровод.

Автор Иво Македонски, istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *