Десните ще определят победителя в София, твърди социологическа агенция Алфа Рисърч!

България отблизо

Оспорвана надпревара за кметския пост в София с лек аванс за настоящия градоначалник Йорданка Фандъкова (36,3%) пред Мая Манолова (34,6%)

Сериозна преднина за ГЕРБ във вота за общински листи (32,1%) пред БСП (21,4%), но недостатъчна за мнозинство в бъдещия Общински съвет.

Затвърждаване на силните позиции на Демократична България, постигнати на европейските избори – 15,5% вот за общинска листа и 10.7% за нейния кандидат за кмет Борислав Игнатов Това са основните тенденции, регистрирани от представително за столичните избиратели проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 3-7 октомври 2019г. сред 801 пълнолетни граждани с право на глас в местните избори.

Детайлният прочит на резултатите, отразяващи обществените нагласи десет дни след старта на предизборната кампания, позволява да се откроят следните по-важни акценти: Заявената избирателна активност достига 45,3%. Тя е вече с около 4 пункта по-висока от тази през 2015г. и по всяка вероятност ще запази, а вероятно и надвиши тази стойност, поради по-високата мобилизация на избирателите, провокирана от силните кандидатури и реалното състезание между тях.

Разбираем е високият интерес към местните избори в столицата и символното значение да бъдеш политически представен именно в нея. Което определя и големият брой претенденти за кметския пост: 30 – през 2007г., 25 – през 2011, 21 – през 2015 и 20 – през настоящата, 2019г.

Ясната дясно-центристка ориентация на избирателите обаче в най-големия и с най-голям икономически потенциал български град, доста категорично е определяла победителя, независимо от множеството кандидатури. В случая, напротив, сме свидетели на много по-оспорвана и амбициозна битка, тестваща преминаването на дясно-центристката в ляво-центристка периферия.

Плюсът за Йорданка Фандъкова е, че успява да удържи избирателите на ГЕРБ в тази сложна конфигурация. Плюсът за Мая Манолова е, че успява да разшири традиционния БСП вот с близо 10 на сто. В тази ситуация, при балотаж, ключов ще е ценностният избор на симпатизантите на Демократична България, които ще определят в голяма степен пътят към и на София./blitz.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *