Дипломатично, но твърдо: Путин постави на местата им Макрон, Меркел и Зеленски! Ето какво искаше да им каже!

Свят

Лидерите на страните от „нормандската четворка“ Владимир Путин, Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Владимир Зеленски приеха съгласуван документ за резултатите от срещата в Париж. 

Документът подчертава, че нямат алтернатива, и трябва да бъдат осъществени незабавно следните договорености: прекратяване на огъня, изтегляне на въоръжените сили извън зоната на контакт, обмен на пленниците по формулата „всички на всички“, закрепване в Конституцията на Украйна на „особен статут“ за Донецката и Луганската народни републики, което на практика ги прави автономни страни, както и провеждането на избори в двете републики.

Следващата среща на четворката ще се състои след четири месеца и нейна основна задача ще бъде организацията на изборите в двете донбаски републики.

Коментирайки резултатите от срещата, Владимир Путин я нарече „много полезна“. Руският президент изказа благодарност на лидерите, които взеха участие в тази среща.

„Искам да благодаря на господин президента Макрон за неговата инициатива, за това, че той и канцлерът на ФРГ отделят толкова много внимание на този въпрос, който като че ли не влиза в кръга на техните преки задължения, но те изхождат от факта, че това е важно за всички нас – и за Украйна, и за Русия, и за нашите съседи в Европа“, заяви Владимир Путин, цитиран от РИА Новости.

Руският президент отбеляза още, че в съгласувания документ се говори за изключителната важност от започване на пряк диалог между Украйна и двете Донбаски републики и увери събеседниците си, че Москва ще направи всичко, за да се прекрати конфликта в Донбас.

Какво всъщност искаше да каже Владимир Путин на Макрон, Меркел и Зеленски?

Ами много просто. Най напред, той подчерта, че няма да има никакви отстъпки по отношение задълженията на Украйна. Тя трябва да закрепи законодателно независимостта на донбаските републики, която е извоювана от тях в тежки битки, които взеха живота на 13 000 души. Трябва да не пречи на свободното провеждане на избори в Донбас, да изтегли войските си от региона, както и да спре да преследва хората, които говорят на руски език в Донбас и цяла Украйна.

Второ, руският президент се държа като домакин на срещата, макар че тя се провеждаше в Париж. Той даде на Макрон и Меркел да разберат, че по неговите думи, “ Донбас не влиза в кръга на техните преки задължения“. И че те не са хората, които ще определят как трябва да се развие ситуацията там. Защото тяхната „помощ“ не е толкова конструктивна, колкото деструктивна. Те, както и Зеленски, говорят непрекъснато, че искат мир, а не правят нищо друго, освен да…говорят за мир. Следователно, по-добре да не се месят там, където не им е работата, защото само объркват нещата. И дават илюзорни надежди на Зеленски, че те ще му помогнат да се справи с Русия.

С Русия не могат да се справят нито Макрон, нито Меркел, нито техния по-голям „брат“ Тръмп, та дори и всички те, взети заедно. Накратко, с Русия никой от Запада не може да се „справи“. Но всяка страна, която желае взаимоизгодно сътрудничество с РФ, е добре дошла. Защото сега, намесата на Запада в Украйна, в Прибалтийските държави и къде ли още не, само пречи на държавите да вземат тези решения, които техните народи смятат за истински и наложителни. А това са решенията, свързани с необходимостта от засилен диалог и възстановяване на нормални отношения с Руската федерация.

И колкото повече Борисов се бави да възстанови братските ни отношения с Русия, толкова по-малка възможност остава да ги възстановим напълно. Понеже Москва може да помага, но не на всички. И трябва час по-скоро да заемем своето място в редицата на държавите, с които Кремъл има не само дружески, но и братски взаимоотношения. Забавим ли се да го направим, други ще заемат мястото ни. И тогава по-добре да забравим за енергийните  проекти, за възстановяване на нашета икономика, както и за единствената ни възможност да се измъкнем от блатото на мизерията.

Тогава ще ни остане само „привилегията“ да плащаме все повече милиарди на „бедната“ Америка. И да очакваме някое и друго потупване по рамото колко добре се справяме с плащанията. А на никой в Запада няма да му пука, че България загива. И че тези пари, които даваме за ненужно американско въоръжение, трябва да ги дадем за икономиката си и за нашия народ.

Автор Иво Македонски, istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *