Дмитрий Медведев ТВЪРДО: Руските войни и българските опълченци ОСВОБОДИХА България!

България отблизо

„Прекрасни мигове в нашата обща история има много. Ние винаги ги помним. 3 март – това е знаменателна дата. В този ден ние отдаваме почит на героите – руските войни и българските опълченци. Те заедно са се сражавали за независимостта на българската нация. Паметта за тази победа се пази грижливо и в Русия, и в България“.

Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев в специално интервю за българския вестник „Труд“, което се състоя на 3 март в резиденцията на премиера в Москва.

„Ние имаме обща история, обща памет, обща благодарност към героите от Освободителната война, продължава премиерът на Русия. Аз смятам за много добър знак това, че в руското и българското общество има дискусии и се запазва жив интересът към историята на Освобождението на България в резултат от Руско-турската война от 1877 – 1878 г. Оценките на Москва и София като цяло съвпадат. не се подлага на съмнение, че именно Русия изиграва решаваща роля за възстановяване суверенитета на вашата страна“.

Нещо повече. „Ние сме дълбоко признателни, за това че България е увековечила паметта на такива видни руски държавни деятели и пълководци като император Александър II, дипломатът граф Николай Игнатиев, генералите Скобелев, Гурко, Тотлебен, Драгомиров. Както и на десетки хиляди руски офицери и войници, които са загинали за свободата и независимостта на вашата страна. Ще припомня думите на президента на България Румен Радев, който изрече преди година на връх Шипка: „От руските и българските кости, от руската и българската бойна слава е изградено скелето на българската свобода“.

Разбира се, това интервю беше от вчера. И руският премиер вероятно не е бил осведомен, че тази година, на връх Националния празник на България, едни от най-висшите ръководители на страната, като председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и премиерът Бойко Борисов, не споменаха думата „Русия“ или словосъчетанието „руска армия“ в контекста на тържествата за освобождението на родината ни.

Защото не може да честваме тържествено Освобождението на България, а да не споменем, армията на коя държава всъщност е дошла на българска територия, за да ни освободи с цената на около 38 000 свидни свои жертви. Не може да не отдадем почит на нашата освободителка Русия, както и на подвига на руската армия, на върха на чиито щикове се ражда българската свобода. 

Добре, че отново президентът Румен Радев ни отсрами като заяви пред паметникът на „Цар Освободител“, че споменът за Руско-турската освободителна война се пази във вестниците и хрониките от онази епоха. Че те са съхранили възторга в Москва и Санкт Петербург при обявяване на Манифеста за началото на войната с Турция. За нашата свобода падат и много доблестни войни от различни народности в състава на руската императорска армия, чиито подвиг ние днес почитаме“, обяви президентът.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *