Доктор Дечев разкри още фалшификации с лекарствата и кой стои зад Бялата мафия. Петър Москов обвини… Цветанов!

България отблизо
Интересът към бизнеса в здравеопазването е много голям. Няма частно лечебно заведение, зад което да не стои друг, изключително голям бизнес. В 11 частни болници от общо 29 онкомедикаменти е с драстично висока цена, която Касата плаща.

Това каза шефът на Здравната каса д-р Дечо Дечев в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

 

Зад всички частни болници стоят интересите на крупни инвеститори

Д-р Дечев обясни,  какъв е пътят на едно лекарство преди касата да го заплати. По думите му има три нива – първо е производителят, след това е търговецът, който фактурира на производителя, следва болницата, която купува от търговеца, а след това болницата го фактурира към Касата.

 

Ако едно лекарство може да струва в диапазона между 1 и 50 лв.,  по регламент щом е в тази рамка Касата е длъжна да го заплати. Пак по закон Касата получава само информация за каква сума  болницата е закупила лекарството.  За другите две нива, за търговеца и производителя, няма информация в Касата. Такава информация има министърът на здравеопазването.

 

Тази година Касата промени наредбата за преразход, продължи Дечев. Когато се отчита 2019 г., на  всеки производител предоставяме информация колко сме му заплатили, ако е повече от предишния период той трябва да върне определена сума.

 

След подаден такъв отчет един от производителите ни сигнализира, че броя на купените от него медикаменти съвпада, но той е получил драстично по-малко като сума, отколкото е платила Касата на болниците. Направихме проверка и се оказа, че въпреки, че той продава на много по-ниска цена, болниците купуват на драстично завишени цени. От 29-те болници, които са използвали този продукт, първите 11, които са с най-висока цена, са частни лечебни заведения.

 

Д-р Дечев обяви, че информацията е публична и конкретно назова както медикамента, така и 11-те болници.  По думите му става въпрос за лекарство, за вливане за онкоболни. Международното, непатентно наименование, което не е търговско, в случая медикаментът е „Пеметрексит“, а „Пеметрексет“ е търговското име с което фирмата „Елвожен“ е предлагало този продукт. Най- високата цена за медикамента възлиза на 1163 лв. Най-ниската цена, която е регистрирана сред тези 29 лечебни заведения е на болница „ Св. Иван Рилски“.

 

Лекарство с такъв състав произвеждат още 3-ма производители и когато има поръчка по ЗОП се явяват 4-мата. Естествено е да се понижи цената по тази причина.  В болниците, където е имало процедура по ЗОП, цената е драстично по-ниска, каза още д-р Дечев.

Вместо депутатите да се сърдят, че това добива публичност, трябва да разберат, че в случая пряко се ощетява Касата.

 

Въпросът е, че този който трябва да получава информацията по закона, т.е. министъра, който в случая през тези 2 години е бил и в надзора на Касата и зам. министър на финансите. Дали му се иска или не, той би трябвало да има тази информация. По закон всички заведения ежемесечно трябва да се отчитат пред министъра, заяви още д-р Дечев.  И обяви, че вече има подаден сигнал в прокуратурата и предстои разследване на други такива случаи.

 

Той поясни, че всичко е законно  във фазата когато Касата да заплаща на болниците, когато цената е във фиксираната рамка. Възможността за източване е когато търговецът е продал лекарството на по-висока цена. НАП, Прокуратура и други органи би следвало да могат да проверят тези потоци.

 

По думите му, през 2016 г., на базата на това решение, повечето болници са си направили собствени търговски дружества и на практика разликата от 700% влиза в полза на болницата, която е и собственик на търговеца на едро.

 

Д-р Дечев поясни още, че лицензите за търговия на едро и лицензите на болниците се издават от един и същи човек, а това отново е министърът на здравеопазването.

По думите му, да бъдат изисквани финансовите резултати от болниците е също задължение на министъра. Има и нормативни документи, които показват, че са правени и други поправки в закони, които изключват частните болници от задълженията, които имат другите болници, включително и представянето на такива отчети, каза д-р Дечев.

 

Зад всяка болница Свети или Света еди-коя стои голям и сериозен инвеститор. Частните болници развиват сфери, от които се печели много. Такива са например онкозаболяванията. Друго е и възможността, на територията на тези болници, да се извършват клинични проучвания.

 

Попитан дали и злоупотребите с поставяне на стентове е такъв вид дейност, д-р Дечев каза, че стентът е нещо обективно, защото е медицинско изделие, което може да се проследи, защото има маркировка, която следва да се посочи. Интересът е друг – дали винаги е необходимо да се постави стент или броя на необходимите такива.

 

Това което се случва е конфликт между различни течения в ГЕРБ. Атака на директора на НЗОК д-р Дечев към здравния министър е точно това. Д-р Дечев казва, че има проблеми с лекарствената политика и с броя на болниците. Не е важно какво си свършил, а колко убедително ще кажат какво не си. Действията му са политическа атака.

Това заяви в ефира на БНТ бившият здравен министър Петър Москов.

Не е тайна, че д-р Дечев е човек на Цветанов!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *