Докъде я ДОКАРАХМЕ?! Гинка Върбакова е ПО-СИЛНА от българската държава?! Вижте ТУК!

България отблизо

Не съм съгласна с президента Радев. Сделката с ЧЕЗ България тръгна като частна сделка. Чешката компания продава своите активи в България. Имало е конкурс, организиран от чешката страна. И не е работа на министерството на енергетиката да дава отговори как е било структурирано финансирането на продажбата на ЧЕЗ България.

Това коментира в ефира на Нова телевизия енергийният министър Теменужка Петкова по повод искането на президента да се дадат ясни отговори за продажбата на най-голямото ни електроразпределително дружество. А президентът поиска още да се свика Консултативния съвет за национална сигурност, на който да се разисква по-подробно тази тема, засягаща милиони български граждани.

Теменужка Петкова, която също като Делян Добрев, хем е в оставка, хем е министър, обаче продължава своята изповед. За нея било много важно тази ескалация на напрежението да не засегне най-отговорният, според нея български държавник Бойко Борисов. Защото той, още в началото, бил искал да види какви са възможностите държавата да влезе в тази сделка за ЧЕЗ. И да защити интересите на българските граждани.

И точно от тук тръгват министерските абсурди. Петкова заявява, че натиск от страна на правителството нямало. И че „Инерком“ били съгласни държавата да участва в сделката. Защото най-важното било да се гарантира енергийната сигурност на страната. Дори чехите се изказаха нееднократно, че няма проблем българската държава да влезе като акционер в сделката с ЧЕЗ България.

Но…изведнъж Теменужка Петкова, Владислав Горанов, Борисов, Делян Добрев и прочие „експерти“ се извъртяха на 180 градуса. И обявиха, че държавата не можела да поеме ангажименти да финансира подобна сделка.

Какво излиза на практика? Това, което държавата не може да финансира, може да го финансира… лингвистката Гинка Върбакова?! За каква държава говорим, когато тя няма пари да си върне своето енергийно дружество обратно? Това ли е „стабилната“, „просперираща“ и „европейска“ държава на Борисов, която е и председател на ЕС в момента? Но хем е просперираща, хем няма пари за нищо?!

Но абсурдите не свършват дотук. Единствено Борисов и неговите пудели твърдят, че щом сделката била частна, държавата не можела да се намесва в нея. Само че практиката в другите страни ги опровергава тотално. Защото в ЧЕЗ, чешката държава притежава 67% от акциите. А дружеството пак си е акционерно и борда на директорите действа самостоятелно. С тази разлика, че чешката държава има възможност да контролира работата на своето енергийно дружество.

А правителството на Борисов не иска държавата да има такава възможност. Защото тогава олигарсите, които наред с Гинка Върбакова, са акционери в най-голямото ни енергийно дружество, няма да могат да правят каквото си искат. И след това да се крият зад фрази като „частни сделки“, „частни дружества“ и т.н.

Защото ЧЕЗ България, което бе продадено от Симеон II и от Борисов, е стратегическо предприятие. Което не бива да подлежи на приватизация. Защото е елемент от националната сигурност. И осигурява жизнено важни за българските граждани услуги. Само че това изобщо не притеснява управници като Борисов, Петкова, Добрев, Горанов и сие.

И точно затова Теменужка Петкова не е съгласна президентът Радев и българското общество да научат подробности за тази „сделка“. И по този начин да установят контрол върху нейната целесъобразност. И да лишат охранените олигарси и „честни бизнесмени“ от тлъстия пай, който те очакват да налапат за сметка на недоимъка и мизерията на хората в България.

Ето това е държавата на Борисов. Тя нищо не може да направи. Нито да вдигне минималната пенсия. Нито да си върне стратегическите предприятия. Нито да осигури ниска и поносима цена на тока. Нищо.

И единственото, което със сигурност може да прави е да произвежда бръщолевеници в безкрайни количества. Това е!

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

1 thought on “Докъде я ДОКАРАХМЕ?! Гинка Върбакова е ПО-СИЛНА от българската държава?! Вижте ТУК!

  1. ЧЕЗ е само показател, какви престъпления са правили нашите държавници по време на криминалния Преход! Да лишиш народа от държавен контрол над стратегическия ЧЕЗ, е бандитизъм!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *