Доцент Сарийски: Корупцията изяжда парите за увеличение на пенсии и заплати!

България отблизо

България губи заради корупцията 14% от БВП – все едно по една средна заплата от два и половина милиона работещи българи да бъде взета – тези пари биха утроили бюджета за социални разходи. Тоест, парите за увеличение на заплати и пенсии.

Това заяви Доцент Григор Сарийски в студиото на предаването „Нашият ден“ по Българско национално радио.

Той посочи и причината за този печален резултат: „Проблемът е в прилагането на приоритетите от страна на правителството. Законът за противодействие на корупцията е порочно заченат. Народното събрание избира членовете на Комисията за борба с корупцията и така стигаме до парадоксалната ситуация, в която човекът с терасата разследва човека с асансьора. И всички мерки като че ли водят до наливане на още и още пари в пробития казан на корупцията.“

„Външните ни партньори виждат България като икономика, която само изнася ресурсите си, но не произвежда нищо сама. За 30 години България не можа да произведе нито един продукт – телевизор, телефон, нещо… България е потребител за външни стоки“ – изтъкна Сарийски.

Доцентът посочи и начинът на противодействие: През изминалата година „Апартаментгейт“ поне вдигна нивото на нетърпимост към част от най-видимите прояви на корупция. До хората трудно стига новината за присвоени десет милиона – тъй като те не могат да си представят десет милиона, но апартаментът е нещо, което хората ясно визуализират.

Наред с гражданското неподчинение, ефективно средство за противодействие на корупцията би било ограничаване броя на мандатите във всяка една сфера на обществения и политически живот, допълни още той./frognews.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *