Доц. Ангел Кунчев: Оптимист съм, че до средата на юни ситуацията ще се промени коренно!

България отблизо

„Нещата вървят към постепенно ограничаване на епидемията. Ако късметът и климатичните условия са с нас, аз съм оптимист, че до средата на юни ситуацията ще се промени коренно“.

Това стана ясно от интервю пред БНР на главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той призна, че не е оптимист по отношение на ваксините, тъй като вирусът има особености, които вероятно ще направят производството на ефективна ваксина не толкова лесно.

„Продължавам да мисля, че има възможност за самоограничаване на епидемията – каза още доктор Ангел Кунчев. – Трябва да го видим на практика. Никъде досега не сме имали случаи вирусът да се наблюдава в условия на съвсем летни температури, среднодневни над 25-26 градуса, сухота на въздуха, което обикновено са фактори, които влияят на респираторните вируси и ограничават разпространението им в значителна степен“.

По думите му, ако България успее да се задържи да е в последната петица от страни с най-малко случаи и с най-малко жертви, това ще бъде голям успех.

Към момента, подчерта доц. Кунчев, мерките в България са от най-леките в сравнение с  всички други страни на Балканите. Ключовото е отварянето на парковете за семействата с деца. Твърде строгите мерки трябва да бъдат с ограничен характер, защото няма как, а и не трябва да се спира животът. По отношение на излизане от градовете може да се мисли режимът да бъде контролиран, но значително по-облекчен“, добави той, цитиран от frognews.bg.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *