Доц. Атанас Мангъров: Не се плашете! В 99% от случаите изходът е благоприятен!

България отблизо

Когато човек хване един такъв коронавирус, в 99% от случаите няма да умре. 1:8 е шансът най-възрастните да се разболеят и да им се случи нещо лошо.

Всички пациенти, които в момента са поставени на апаратна вентилация, са с придружаващи заболявания. Такива хора трябва да се пазят и да не се тика при много хора“.

Това заяви пред bTV доц. Атанас Мангъров, член на Медицинския съвет към правителството.

Нямам никакъв интерес от масовото тестване на населението. Никога не съм се занимавал с такива неща. Аз преглеждам най-вече деца.

По думите му, един заразен започва да отделя вирусите в околната среда 4-5 дни преди да се появят клиничните симптоми и ги отделя до 20-30 дни след симптомите.

„Такива клинични симптоми има при 20% от случаите, при всички останали, когато те са заразени отделят вируси, без да знаят. Този тип болни могат да се уловят или с PCR или с имунно-флуоресцентни тестове(бързи тестове)“, каза доц. Мангъров.

Експертът припомни, че е изключително важно да се намерят следи от вируса в кръвта на заразените пациенти. Това се установява с тестове за антитела и може да се установи в кой ден от инфекцията е даден пациент.

„За да контролираме един епидемиологичен процес, ние трябва да го изследваме. Ние трябва да сме наясно какво се случва. Когато не направим изследване, ние ще откриваме вторични и третични случаи – хора, които са заразени от хора, които не сме открили. Сега изолираме всички вкупом, което не е добре“, добави експертът.

„Самият аз си направих бърз тест за коронавирус. Той е отрицателен”, съобщи още той.

„Хората трябва да се успокоят. Не си мислете, че като се разболеете, ще трябва да ходите и да си търсите място на „Орландовци”. Всички ще го изкараме, повечето (около 80%) – на крак.

Този нов вирус ще мине през целия свят. На една малка част може да им се случи нещо лошо. Това не означава, че всички останали трябва да застанат надупени и да чакат да умират! Няма да умират”, посочи в заключение доц. Мангъров, цитиран от информационния портал Блиц.бг.

Tagged

1 thought on “Доц. Атанас Мангъров: Не се плашете! В 99% от случаите изходът е благоприятен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *