Доц. Татяна Буруджиева: Във всеки момент врящото гърне може да се пръсне!

България отблизо

Ако политиците не си вземат урока от местните избори, аз не мога да кажа, че следващите парламентарни избори точно ще го покажат, но мога да кажа, че във всеки момент врящото гърне може и да се пръсне.

Това каза политологът доц. Татяна Буруджиева в интервю за предаването „Това е България“ на радио „Фокус“.

Ситуацията е такава, че всеки може да излезе на терен и хората да тръгнат след него по абсолютно странен и нелогичен начин. А това няма да е добре нито за нас гражданите, нито за политиците. Така че колкото по-бързо политиците се научат какво да правят и се захванат сериозно да го правят, толкова по-бързо, бих казала, ще стигнем до реални промени, които няма да доведат до катаклизми в обществото.

Изводът е, че не е достатъчно политиците само да са активни, не е достатъчно медиите да дадат огромна гласност и терен за изява на политиците, не е достатъчно да има много кандидати, не е достатъчно да имаме избор. Хората искат друго качество на политиката, друго качество, което партиите трябва да го дадат. Ако не го дадат партиите, хората може да вземат за ново качество всяко нещо, което им хареса. И да му дадат подкрепа, която понякога е далеч от онова, което обикновено наричаме демокрация. Виждаме, че такива нещо станаха в много страни от Европа. Там избуяха крайни екстремистки елементи и обществата претърпяха големи политически кризи.

Защото политиката също е професионален терен и не може политиците до безкрайност да се упражняват на него. Необходимо е не просто да искаш да правиш някои неща, необходимо е да знаеш как да ги правиш. И мисля, че вече 30 години след падането на Берлинската стена е крайно неудобно да си признаят политиците, че малко се учеха и много се упражняваха. На гърба на народа, разбира се.

И затова е крайно необходимо тази пирамида да се обърне. И на върха да застанат хора, които не просто искат да управляват. А такива, които искат да управляват в полза на гражданите и държавата.

Защото в противен случай, врящото гърне неминуемо ще избухне. И тогава горко на всички ни. Защото тогава ще стане, както каза академик Благовест Сендов навремето, перифразирам: Всички политици съгрешиха и вкупом непотребни станаха!

Източник focus-news.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *