Дългогодишен експерт шокира: Ето кой управлява водата на България!

България отблизо

Към този момент, трите най-важни поста, по отношение управлението на водите в България, се заемат от хореограф, историк и юрист.

Съгласен съм, че министърът може и да не разбира детайлите, и тънкостите в занаята, но е длъжен да знае поне основното. А с хореографи, това няма как да стане.

Ето какво заяви най-дълго управлявалият експерт във водния сектор на екоминистерството у нас Асен Личев в предаването „Неделята“ на Нова телевизия, когато бе поканен да коментира водната криза в Перник.

„Ако аз бях поканен да заема поста министър в министерството на околната среда и водите, първото нещо, което щях да проверя, е върху какво мога да влияя и върху какво – не, от нещата, за които ме карат да се подписвам. Огромната грешка на Нено Димов е, че въобще се е съгласил да подписва графиците за язовирите. Това обаче не е работа на инженерите. Системата е сгрешена“, смята експертът.

„По мое мнение трябва хората, които правят графиците на място, да носят и отговорност за справката”, коментира от своя страна икономистът Владимир Каролев.

Личев обясни, че не може да каже дали екоминистърът е бил подвеждан.

Според Каролев, основният проблем е безхаберието, като по негови думи, то се умножава. Каролев съобщи още, че според доклади, до 2022 г., 12 млрд. лева трябва да влязат във водния сектор. Новосъздаващият се ВиК холдинг ще бъде с бюджет 1 млрд. лева, но…той ще се занимава само с довеждащата инфраструктура до ВиК системите на града – тоест язовири и магистрални водопроводи. А кой ще оправя канализацията на градовете?“, това е въпросът.

„Ако сте чели оскъдната информация за функциите на холдинга, единственото, което може да се направи като генерален извод, е, че той ще се занимава само с държавни дружества. Те например са отчели, че „Софийска вода” е добър оператор и не заслужава чужда помощ”, коментира Личев. Извън списъка обаче, оставали 15 общински и няколко частни дружества.

„По публичните данни, които има към този момент, потенциално застрашен от воден режим е само град Сливен, заради намаляване водата на язовир „Асеновец”. Ако не падне сняг до 15 март, към май месец може да се наложи и там да има режим”, обясни Личев, цитиран от epicenter.bg. Той допълни, че водата не е обикновен търговски продукт, а е наследство, което трябва да бъде опазвано и съхранявано за поколенията.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *