Д-р Калоян Методиев: Купихме си второ „Белене“, управляващите са го ударили през просото

България отблизо

Колкото и парадоксално да звучи, което ще кажа в момента, ние се раздалечихме от НАТО с тази сделка за самолетите поради две основни причини.

Първо, че до няколко години бойните самолети в света ще са от ново поколение и ще са безпилотни, така че може да се окаже, че ние си купуваме второ „Белене“ с техника, която тепърва ще бъде произведена, но вече ще е излязла от тенденцията в световното производство и тенденции.

Това заяви в свое интервю пред агенция „Фокус“ политологът  д-р Калоян Методиев.

От друга страна, допълнително ни отслабва икономически. Националната сигурност на страната, силата на НАТО е най-вече това, че страните, които сформират Алианса са силни икономически, а не толкова военно. Военната сила е ясна – две, три, четири държави в света могат да поддържат конвенционални армии на бъдещето и да се водят бойни действия. Останалите членове са по-скоро за ер полисинг (бел. ред.: от англ. език air policing), каквато е и България. За  ер полисинг ни трябват евтини машини, с които да си изпълняваш конкретните задължения. От друга страна, като го сложим в един по-широк контекст, това ни отдалечава и от европейската перспектива на България, защото пренебрегнахме европейските производители по най-груб начин. И според мен поставяме на карта възможността да сме част от общата европейска армия, която рано или късно ще се изгражда. И ние трябваше да сме част от нея, защото българинът е добър войник, разбира от тази работа. Освен това има такова геополитическо място, на което е идеално да поддържа една армия, която да е част от голямата европейска армия.

Сделката с Ф16 от една страна беше закъсняла, защото това се говори от много години. От друга – прекалено набързо се прави. Но аз разбирам, управляващите искат да го направят в средата на лятото. Очевидно има някакви други мотиви, за да се плати накуп. Борисов каза, че лично е разпоредил да се платят тези 3 милиарда накуп. Според мен в случая можем да търсим аналогия с централноафриканските режими, които се опитват чрез подобни сделки със САЩ, Русия и Китай да си гарантират благосклонност от страна на една велика сила, която един вид да ги пази и покровителства, пък те какво ще правят в съответната държава, не е особено важно. Такъв някакъв хибриден модел според мене се разигра. Но това, което със сигурност мога да кажа, е, че е грехота това, което направиха ГЕРБ, ВМРО и ДПС с тази сделка, защото нямаме нужда от тези самолети, американците няма да си променят отношението към тях и да стане по-благосклонно. Ако четат история и политика ще видят, че в момента, в който се изпълни подобно желание, могат много бързо да станат ненужни вече въпросните субекти, които се надяват на благосклонност от американска страна. Така че за мен това беше прекалено голям излишен разход. Можеше да  се мине с много по-ниски параметри една подобна сделка: и от втора ръка самолети от Израел, и от Португалия, и от нови европейски, и от „Грипен“. Просто се направи само и само, за да се получи този чадър от американците, който няма и да се получи.

Tagged

1 thought on “Д-р Калоян Методиев: Купихме си второ „Белене“, управляващите са го ударили през просото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *