Екатерина Захариева: Кабинетът няма да подава оставка!

България отблизо

Не виждам никакъв мотив кабинетът да подава оставка, заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ вицепремиерът Екатерина Захариева.

Да изпълняваме конституцията и законите, ако искаме да бъдем зряла демокрация, призовава вицепремиерът.

„Разбирам защо хората протестират. Всеки има право да изрази своя глас. Това е демокрацията. Не разбирам обаче тези блокади и приказки за граждански арести“, каза Захариева по повод продължаващите антиправителствени протести. „Факт е, че последните дни хората на протестите са много по-малко“, добави тя.

Царе сме да се компрометираме, коментира тя новия запис с глас, приличащ този на премиера.

Явно това е някаква дълга игра да се дестабилизира държавата. Но по този начин няма да се помогне на протестиращите, напротив – ще се забави изпълнението на техните искания, подчертава Захариева.

И отново заяви, че блокирането на кръстовища е безотговорно.

„Безотговорно е и да се иска оставка на целия кабинет само 6 месеца преди редовните избори и то на фона на кризата с коронавируса. Не виждам никакъв смисъл и мотив кабинетът да подава оставка. Слушаме исканията на хората и виждате в понеделник какви мерки се обявиха. Уверявам протестиращите, че ги чуваме, но не трябва да блокират живота на останалите хора. Никой не е забранявал протестите. Призовавам ги да не се стига до насилие и граждански арести, както се случи снощи. Не трябва да се стига до напрежение между гражданите“, категорична бе Захариева.

„Изпълнителната власт трябва да си съдейства с правосъдната, но в никакъв случай не може да й се бърка. Трябва да изпълняваме конституцията, ако искаме да бъдем зряла и демократична държава. Това важи и за записите, които излизат в последно време. Никой български гражданин не може да бъде записван без негово разрешение и знание или без разрешение за използване на специализирани средства. Премиерът също е български гражданин. Явно тук сме царе да се самокомпрометираме. За мен няма абсолютно никакви доказателства, че тези записи са истински“, продължи министърът.

„България винаги е била за спазването на върховенството на закона. Няма нищо вярно в интерпретациите, че премиерът едва сега е приел това условие. България винаги е заставала зад спазването на върховенството на закона, но при условие, че то се ипълнява при ясна и прозрачна процедура. Тази точка беше насочена главно срещу Полша и Унгария, но важи за всички държави в ЕС. Само заедно можем да спасим икономиките си. Само заедно можем да излезем от кризата. ЕС показа, че и в най-трудните моменти лидерите могат да излязат с единна и силна позиция“, коментира Захариева последния Съвет на ЕС в Брюксел.

„Няма да ми е лесно да работя с човек, който ме нарича мутра и мафия. Аз не се чувам мутра или мафиот. Ние винаги сме се държали отговорно с президентската институция и ще продължим да си вършим работата. Няма обаче да крия, че става все по-трудно и невъзможно да се работи с президента. Сега за първи път сме решили всички предложения за посланици да бъдат изцяло дело на външно министерство. Това се дължи на факта, че от президентството не спират да твърдят, че никога не са давали предложения, което абсолютно не е вярно. Щом твърдят така от президентството, сега всички номинации на посланици ще бъдат от МВнР. Ако президентът има несъгласие, нека да го изрази писмено и този път ще го обявим“, заяви Екатерина Захариева по повод отношенията на управляващите с президента.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *