Екатерина Захариева се изказа КАТЕГОРИЧНО за Владимир Путин! Но направи огромен ГАФ! Вижте!

България отблизо

Посещението на Владимир Путин в съседна Сърбия е важно за България, заради обсъждането на това, откъде ще мине втората тръба на „Турски поток”.

„Сега руският президент за пореден път дава знак, че това може да се случи. „Имаме много, много голям шанс да мине от тук”.

Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в ефира на bTV преди няколко дни.

Тя напомни, че едно от предимствата ни е добрата инфраструктура. А що се отнася до българския интерес, той бил да се осигурят максимално много източници на газ в страната, което в бъдеще щяло да доведе до по-ниски цени.

Налага се да припомним на г-жа Захариева, че руският президент ни дава шансове още от 2009 г. Още от момента, когато нейния вожд стана премиер. Само че тогава предложението на Владимир Путин бе много по-добро. И много по-голямо. Тогава ние щяхме да транзитираме по Южен поток повече от 90 милиарда кубически метра руски природен газ годишно. А по спрения, заради Борисов и ГЕРБ, нефтопровод Бургас – Александруполис, щяхме да транзитираме 50 милиона тона руски нефт годишно за Европа. Като предимството на този нефтопровод е, че той заобикаля танкерния трафик през проливите Босфор и Дарданели, като създава съвсем нов и много по-икономичен път до европейските пазари. И така, заедно с Русия щяхме да бъдем една от най-важните държави в Европа.

На всичко отгоре по-голямата част от този нефтопровод трябваше да мине през България. Което значи, че и приходите щяха да бъдат по-големи. И повече работни места щеше да има.

Като прибавим към това и предложението, Русия да ни построи безплатно ядрената електроцентрала АЕЦ „Белене“, а ние да изплащаме строежа от печалбите на централата, става ясно, че Владимир Путин тогава ни предложи нещо много повече от простия транзит на газ и нефт.

Предложи, ние да станем енергиен разпределителен център за Балканите и Европа. И България да доставя нефт, природен газ и електричество на Турция, а не както сега, Турция да ни доставя на нас.

Какво обаче стана? Вождът на герберите и голям приятел на Ердоган, унищожи в зародиш тази вълшебна възможност, каквато се случва един път на милиард години. И на всичко отгоре, отиде да се хвали в американското посолство със своя „подвиг“.

Ако продължим анализа ще видим, че сега отново сме на път да загубим и последната възможност, поне да останем в енергийния сектор на континента, като осъществим газовия тръбопровод, който президента Радев нарече Български поток. И, разбира се, като довършим, но сега вече за своя сметка, АЕЦ „Белене“.

Ние сме на път да загубим и тази последна възможност за развитие на нашата икономика, понеже Борисов вместо да отиде веднага в Москва и да гарантира пред Владимир Путин, че ще реализираме Български поток, Вождът изведнъж се скри. А неговите „служители“ като Екатерина Захариева, само приказват предизборно колко е хубаво Български поток да мине през нашата страна. Само приказват, но нищо не вършат. Всъщност вършат много неща, но против българския интерес. Вместо да довършат АЕЦ „Белене“ и отсечката за Български поток, те дават милиарди за 5 – 6 престарели американски самолета.

А що се отнася до приказките на вицепремиерката, че нашия интерес бил да има  максимално много източници на газ, за да паднела цената, това изобщо не е вярно. Ако наистина си гледаме интереса, то ние ще се вържем здраво за Русия, ще й помагаме в осъществяване на нейните големи енергийни проекти, за да можем после да поискаме, и да получим по-ниски цени на нефта и природния газ. А това ще даде изключително силен тласък на българската икономика.

Ето това е нашият интерес. Защото единственият, сигурен, дълготраен и качествен доставчик на природен газ и нефт е Русия. Няколкото други, които искат да са доставчици, или не са започнали изобщо добив, или находищата им са прекалено малки и в най-добрия случай ще стигнат само за 5 – 6 години, или като САЩ, цената на сгъстения им шистов и заради това некачествен газ, ще е много висока.

Президентът на Сърбия Александър Вучич го каза ясно. „Не виждам, заяви той, други сигурни доставчици на природен газ, освен Русия“. А ние като се опитваме да пречим на единствения голям и сигурен доставчик на нефт и природен газ, правим така, че никой в Русия да не си и помисли да ни даде по-добри цени на нефта и природния газ.

Но вицепремиерката Захариева или не знае това, или манипулира българската общественост. Ала и в двата случая, това я прави, меко казано, неподходяща за поста, който заема. Както и нейният герберски Гуру.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

2 thoughts on “Екатерина Захариева се изказа КАТЕГОРИЧНО за Владимир Путин! Но направи огромен ГАФ! Вижте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *