Ексклузивно! Далавера за 1 милион лева замеси Каракачанов и кмета на Варна

България отблизо

До дни прокуратурата ще реши нанесъл ли е вреда в размер от 240 000 лв. на Министерството на отбраната директорът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров. В случай, че фактът бъде признат, комодорът ще трябва да понесе наказателна отговорност в качеството си на длъжностно лице.

Това научи ексклузивно RNS от източници в държавното обвинение, които на този етап предпочитат да не бъдат назовани поименно.

Тъй като от встъпването си в длъжност директор на ВВМУ-Варна – 2011 г. до 2015 г., Медникаров не плащал данък сгради и такса смет на Община Варна, на училището е съставен акт в размер на 240 000 лв. Това принуждава началника на Военноморското училище да плати задължения в размер над 1 100 000 лв., натрупани за периода от 5 години.

Междувременно директорът на най-уважаваното в България висше училище, сключва договор за наем с частна детска градина и училище „Малкият принц“ през 2014 г. На практика децата учат в милитализирана зона, в сгради, поделени между тях и военни. Възпитаници, поради платеността на обучението, са отрочетата на местни величия, бизнесмени и политици.

По неизвестни причини Медникаров „освобождава“ от данъци и такси към общината и „Малкият принц“, с когото има договорни отношения до 2019 г.

Проверка на прокуратурата е установила категорично, че сключеният договор е за 5 г. и по закон това означава, че наемателят плаща данъци и такси на общината, а не на наемодателя.

Така „Малкият принц“ се явява втори неизряден длъжник към общинския бюджет веднага след най-големия в общината – ВВМУ-Варна. Както става ясно, и в двата случая е замесено името и решения на Медникаров.

Междувременно става ясно, че МО регулярно е изпращало парите за данък сгради и такса смет на ВВМУ-Варна. Те са по целеви и по закон трябва да се ползват само за определеното направление. Харченето им за каквито и да е други мероприятия, е престъпление.

Какво се е случвало през годините със сериозните годишни суми от МО към ВВМУ-Варна, тепърва предстои да се изяснява. Според прокуратурата възможностите са: средствата да си стоят по сметката на ВВМУ или да са върнати в бюджета на МО, или да са изхарчени неправомерно. И в трите случая има финансово нарушение. Ако обаче, второто е факт, извършителите трябва да бъдат уличени и да понесат наказателна отговорност.

Източник: RNS

Tagged

1 thought on “Ексклузивно! Далавера за 1 милион лева замеси Каракачанов и кмета на Варна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *