Експерти за поскъпването на „Гражданската“ с 400%: Много е, но шофьорите са си виновни!

България отблизо

До четири пъти поскъпва гражданската отговорност у нас. А експерти коментираха, че вината е наша.

Цената на застраховката ще се определя от нарушения в 7 категории, а шофьорите ще бъдат разделяни в няколко класа. В зависимост от класа, в който попадне водачът, отстъпката му може да е между 23-25%. Съответно оскъпяването да достигне 400%. „Този проект е същият като предишния, но с някои подобрения. Целта е да се подобри безопасността на движението по пътищата”, заяви застрахователният експерт Цветанка Крумова пред Нова тв.

„400%  е много, но не е задължително. Това е като с глобите. Били много големи. Ами кой те кара да нарушаваш правилата? Никой не те кара”, заяви Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.   „В момента никой не може да каже какъв ще е ефектът от тази система, защото тя се базира на нарушенията на пътищата, а не на застрахователната статистика. Доброто нещо е, че ще се даде един рестарт на застраховката „Гражданска отговорност”. Всички застрахователи трябва да излязат с нови базови премии”, обясни Крумова.

„Всяко едно нарушение е потенциално ПТП”, допълни Георгиев. Според експертите все още не може да се каже какъв ще е ефектът от промените. Крумова отбеляза още, че един от основните моменти, които се коментират в момента е задължението всеки един собственик да декларира всички водачи на автомобила. „Ако имате един собственик с определен брой точки „Бонус-малус” и друг водач се взима предвид най-лошият шофьор”, обясни Крумова. Така шофьор с най-много нарушения в семейството ще оскъпи застраховката. „Автомобилът също има отношение в системата на безопасността”, каза Красимир Георгиев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *