Експерти зоват: Нужна е радикална промяна! Управлението на Борисов се издъни!

България отблизо

Дълго задържаните и нерешени проблеми, включително заради двата вида избори – европейски и местни, започват да избухват с неподозирана сила.

За първи път през изминалия месец в страната се наблюдава рухване, буквално и морално, или частично, на цели системи – водна, здравна, изборна, пенсионна и други.

Това разкриват експертите от Института за стратегии и анализи.

Социалното напрежение нараства в контекста на реакциите за плащането на болничните, за вдигането на местните данъци и такси, за водния режим в редица области, за смъртта на тригодишно дете, за доказаните изборни манипулации, за това, че две осигуровки за пенсия ще са равни на по-малко от една.

Енергийни или водни режими се наблюдават само при тежки кризи в държавата и начина й на функциониране. Такива имаше в България в средата на 80-те и средата на 90-те години на миналия век. Аргументът, че водният режим в областните градове (Перник, Плевен, Ловеч и други) се дължи на природни условия е абсурден и нерелевантен в съвременните реалности, когато хората в пустинята и в далечния Север живеят функционално без подобни явление и без ресурсите, които има България. На островите в Тихия океан превръщат солена вода в сладка и няма режими. Тук става въпрос само и единствено за лошо управление, независимо дали заради тежка корупция или тежка некадърност.

Във варненско село съдът откри десетки бюлетини, отбелязани със симпатично мастило, и касира изборите. Това е частен случай, но показа размерите на явлението на компрометиране и опорочаване на изборния процес, който трябва да е първата стъпка в налагане на реда в една държава – избори, излъчване на представители, политики, решения, резултати. Избори бяха касирани в Панагюрище. Това е само началото на лавината от жалби и дела за касиране на изборите из цялата страна.

Може да се направи изводът, че толкова опорочен изборен процес не е имало в демократичната история на съвременна България (рекорден брой невалидни бюлетини (над 600 000), купен и контролиран вот, измами (правене на невалидни бюлетини, симпатично мастило), демонстративно участие в процеса на силови структури и пасивност от страна на правоохранителни институции (МВР).

Провеждането на честни избори трябва да стане национална кауза.

Екологичните казуси се превърнаха в рецидив (разкопаната река Вит, път през Рупите в защитена територия, пикови стойности в замърсяването на въздуха в София и т.н.).

Налице е мащабен системен проблем, който директно засяга екологичната и здравна сигурност на гражданите, независимо от населеното място.

За първи път в историята на членството на България в ЕС има мащабна наказателна акция за злоупотреби с европейски пари. От ДФ „Земеделие“ публикуваха списък с 253 къщи с нарушения, срещу които са открити производства за връщане на парите на обща стойност 46 млн. лева. За мащабите на случващото се говори фактът, че от 295 обекта само 42 или едва 14% са изрядни. Това е нагледен пример, че кражбите на еврофондове са масово явление, но няма да останат ненаказани, независимо от времето и начина на „усвояването“ им.

Разкритията за тежки злоупотреби в Българския футболен съюз, където са източвани милиони чрез договори с фалшиви фирми от Афганистан, е апотеоз на чувството на безнаказаност, липсата на контрол и ентропията, до която е стигнала държавната тъкан.

Ноември бе като дежавю на летните месеци, последвали европейския вот – засилване на властовото присъствие на ГЕРБ, серия от скандали на медийно ниво, дефицит на справедливост, рестриктивни управленски решения. След евровота драстично бяха намалени партийните субсидии, сега се предлага увеличение на местните данъци и такси. В някои общини то стана факт, други (Русе) са изправени пред финансов колапс, ако не въведат непопулярната мярка.

Диспропорциите в развитието, качеството и стандарта на живот в различните общини и региони ще се задълбочава. Кризисни развития са възможни в редица общини, което може да увеличи вътрешната миграция (основно към София) или да задълбочи демографската криза с емиграция към уредени държави с по-висок стандарт.

Повишение на местните данъци и такси ще засили ефекта от евентуална рецесия. Защитните мерки в други страни са в обратна посока – увеличение на паричната маса в семейните бюджети.

България се нуждае от политически рестарт, който да върне почтеността на всички нива в управлението, в обществените отношения и поведението на елит и граждани.

И накрая, заедно със всичко останало, изборът на Валери Симеонов за заместник-председател на Народното събрание разкрива тежък морален дефицит в българската политика, който се проявява системно и не само в конкретния случай. Протестите на майки на деца с увреждания поставиха във фокуса на своето недоволство именно етиката.

България има нужда от морална революция, от цивилизационни норми на поведение, колкото и есеистично да звучи подобен призив. Защото друг път за поправяне на нещата няма./epicenter.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *