Експерт: Целуването на американската посланичка не значи, че ще има US втечнен газ. Пак станахме жертва на огромна заблуда

България отблизо
Возенето, целуването и намачкването на американската посланичка изглеждат като главен акцент от  шоу-програмата на Б. Борисов, но е важно да обърнем внимание и на заблуждението му, че ”догодина най-късно по това време” България ще може да получава ”втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан.

Това каза пред Фрог нюз Пламен Димитров, експерт по енергетика.Той допълни:  Нищо подобно – в договора за строежа на интреконектора Гърция-България пише, че той трябва да бъде завършен през април 2021 г. И дори и тогава по него ще можем да получаваме единствено тръбопроводен газ от Азербайджан. Вероятността до края на 2020 г. да е построен терминала за втечнен газ в Александруполис е нулева – за него все още няма финално инвестиционно решение, не ясна акционерната структура, нито пък дали и с колко пари ще го подпомогне ЕС.

Тоест Борисов говори за строеж, който го няма дори на хартия.

А втечнения газ от съществуващия гръцки терминал в Ревитуса не може да влезе в интерконектора Гърция-България, защото липсва компресорна станция, която да тласка газа на север към България.

Гръцкият газопреносен оператор ДЕСФА отдавна обещава да я построи, но не е ясно кога ще се случи това. Може да стане, може и да не стане. Наистина, през тази година Булгаргаз купи към 300 млн. куб. м от Гърция, но това е виртуален пренос, най-вероятно през гръцко-българската граница не са минали никакви физически обеми газ. Защото технически това е невъзможно.

Всичко в момента е един цирк за пред народа.

И досега не се намери нито един специалист да каже, че няма компресорна станция и газ оттам не може да мине.

Колкото и целувки да се раздадат, колкото и селфита да се направят, колкото и пъти да се повтори  лъжата, тя няма как да стане истина, категоричен е Пламен Димитров.

Tagged

1 thought on “Експерт: Целуването на американската посланичка не значи, че ще има US втечнен газ. Пак станахме жертва на огромна заблуда

  1. ВТЕЧНЕН ГАЗ НЕ НИ ТРЕБЕ И НЕ НИ Е НУЖЕН ЗАЩОТО Е МНООГО СКЪП. имаме си руски мноого по качествен и евтин, а и турският поток минава близо до нас,. и това го поевтинява мноого. ДОКАРАН ОТ ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРИ И И СМЯНАТА НА ДВА ПЪТИ НА АГРЕГАТНОТ МУ СЪСТОЯНИЕ, ПРИ ТОВАРЕНЕТО МУ И РАЗТОВАРВЯНЕТО. ЗА КОЕТО СА НУЖНИ СКЪПИ ИНСТАЛАЦИИ, ХОРА И СЕ ИЗРАЗХОДВА МНОГО ЕНЕРГИЯ. ТОВА ГО ОСКЪПЯВА СТРАШНО МНОГО. И ЗАТОВА НЕМЦИТЕ КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗАХА ДА КУПУВАТ от втечнения американски газ..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *