Елена Йончева: Властта не трябва да е БЕЗКОНТРОЛНА!

България отблизо

Елена Йончева тълкува думите на вицепремиера Томислав Дончев за борбата с корупция като подкрепа на инициативата, за независима проверка на магистралите, която е в полза на всички българи.

Това заяви тя в писмо до медиите по повод негово изказване пред btv, цитирано от news.bg.

Припомняме, че вицепремиерът обясни, че за истинска борба с корупцията е нужна помощта на гражданите, иначе няма как да стане. А и държавата нямала механизмите на Биг Брадър. Нямало реформа без съпротива, затова системата трябвало да се самоконтролира.

Как държавата ще се самоконтролира, обаче, Томислав Дончев не каза.

Според Йончева тези негови думи означават, че вицепремиерът не е добре запознат с доклада на Държавния департамент за инвестиционния климат по света за 2018 г.

Тя подчертава, че в раздела за България се казва, че чуждестранните инвеститори продължават да изразяват безпокойство относно върховенството на закона в България. Корупцията била ендемична, особено при реализиране на големи инфраструктурни проекти.

В писмото си Йончева благодари на Дончев, че е намерил сили да подкрепи както искането на БСП за независима експертиза на българските магистрали в европейска лаборатория, така обявената в подкрепа на тази проверка, онлайн петиция към гражданите на България.

Относно петицията Йончева заявява, че това е реална стъпка, която ще покаже, че гражданското общество има силата да налага промени към по-добро.

Тя допълва, че не трябва да се позволява на нито една власт да счита, че е безконтролна. 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *