Елена Йончева пак разби Борисов: Ако имаше АЕЦ „Белене“, цената на тока нямаше да скача!

България отблизо

При управлението на Борисов, България изпусна трите най-големи енергийни проекта в съвременната си история – нефтопроводът Бургас-Александруполис, газопроводът „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“.

Това заяви евродепутатът от листата на БСП Елена Йончева в ефира на bTV.

АЕЦ „Белене” днес щеше да функционира и цената на тока нямаше да се увеличава. „Южен поток” пък стана турски – в момента кранчето на газта за България се държи от Турция”, заяви Йончева.

Така, само с няколко изречения, Елена Йончева отново разби хвалбите на Борисов колко сме добре и как всичко в България върви по мед и масло.

Само че за постоянното увеличение на тока е виновен Бойко Борисов. Защото той и неговите герберски подопечни спряха строежа на АЕЦ „Белене“. Борисов спря и газопровода Южен поток, който веднага стана Турски поток. И на всичко отгоре Борисов се хвали в американското посолство как хубаво бил изпълнил указанията на своите господари. Е, кажете, такъв премиер не заслужава ли Народен съд за умишлено нанасяне на щети в особено големи размери на България и нейните национални интереси?!

Нещо повече. Борисов задължи държавата да изкупува на космически цени тока от слънчевите панели и ветрогенераторите. Изкупуваше с държавни пари прескъпия ток от така наречените „американски“ централи. И хич не се интересуваше, че това е държавна помощ за частен бизнес. Затова, ако не работеше пряко сили, АЕЦ „Козлодуй“, чиито останали блокове отново Русия модернизира, сега токът не само щеше да поскъпва всеки божи ден, но щяхме и да сме на режим на тока. Понеже наличните мощности, без атомната електроцентрала в Козлодуй, не могат да осигурят необходимите количества електрическа енергия. А скоро и АЕЦ „Козлодуй“ няма да е достатъчен. Защото ще се наложи да закриваме ТЕЦ-овете, заради замърсяване на въздуха. И ще ни трябва АЕЦ „Белене“.

Същото се отнася и за газопровода Южен поток. Ако той сега минаваше през България, а не през Турция, щяхме да получаваме по един милиард лева на година само от транзитни такси. Природният газ щеше да е много по-евтин. И щяхме да сме държава, която е важна за енергийната система на Европа. Вместо това сме най-бедната и най-бързо изчезващата страна в Европа.

Ето това са „заслугите“ на Борисов. А неговите хвалби вече омръзнаха и на подчинените му.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *