Емил Караниколов към средния бизнес и работниците: Няма да даваме пари на вятъра! Чакаме да вземем заем, но не да спасяваме с него всяко магазинче, или фирмичка!

България отблизо
Много е лесно да се раздават пари, но не зависи от опозицията. Не е момент за популизъм. Хора, спрете се малко. Не е моментът да раздаваме тези пари на вятъра, защото някой се е събудил и е решил, че трябва да му се вдигне рейтинга.

Това заяви пред БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

 

„Ние хубаво ще дадем пари, но какво ще се случи, ако кризата продължи и през следващите месеци? Основната цел е първо здравето. След това ще оправяме икономиката. Няма как да работим паралелно. Икономическите мерки в момента са краткосрочни, но сме готови да приемем и дългосрочни. Няма как да имаме работеща икономика, ако нямаме здрави хора. В България кризата започна средата на март“, обясни Караниколов.

 

По думите му определени сектори страдат заради извънредните мерки, но мярката 60/40 е добра алтернатива към момента. Правителството е готово да я промени, ако това се наложи в бъдеще.

 

„Някои фирми ще се регистрират. Други няма да могат. За трети пък тази концепция изобщо не работи. Това беше първа ефективна мярка в началото. Да опита да помогне. Не би било естествено бизнесът да очаква, че държавата ще плати на 100% възнагражденията на нейните работници. Защо държавата да го прави, като самият бизнес не иска да го направи?“, попита министърът на икономиката.

Той обвини опозицията в популизъм по време на криза.

 

„Искаха мерки от нас веднага. Правителството взе такива, а те се потвърдиха и от Германия, и от Европейската комисия по-късно. Хора, спрете за малко. Дойте да видим какво можем да направим. Те нищо не са предложили. Не е моментът да раздаваме тези пари на вятъра, защото някой се е събудил и е решил, че трябва да му се вдигне рейтинга“, обясни Караниколов.

 

Стараната ни ще изтегли нов държавен дълг. Към този момент има предвидени 2.2 млрд. лв като заради кризата може да достигне до 10 млрд.

 

„В момента масово държавите са на опашка да теглят дълг. България стои добре. Трябва да намерим най-добрия момент, в който ще получим най-добрата цена. Даването на пари ще е факт. Но трябва да е при ясни условия“, категоричен беше Емил Караниколов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *