Ердоган ОТНОВО нанесе УДАР В ГЪРБА на Русия! Ето какво НАПРАВИ турският президент!

Свят

Всички знаем, че Турция винаги е била постоянен регионален и геополитически съперник на Русия. А нейното „приятелство“, особено при управлението на Ердоган, е толкова непостоянно, че едва започнало, то почти веднага започва да клони към нулата.

Така е и сега, когато размахването на американско оръжие в сирийския регион започва да придобива плашещи размери. Интересите на Турция и в Сирия, и на Балканите, и в Европа, и в Азия винаги са били противоположни на руските интереси. Ердоган дори се опитва да оказва натиск върху мюсюлманите и в самата Русия.

Нека си спомним, че в началото на Сирийската кампания Ердоган воюваше на страната на САЩ, търгуваше с Ислямска държава и въоръжаваше свои протурски бандитски формирования в Сирия. След това се уплаши от неуспелия американски опит за преврат срещу него, който бе осуетен от Владимир Путин, и за кратко промени някои от позициите си за Сирия. В частност, правейки реверанс на Русия, започна да говори, че Турция не се бори за свалянето на Асад и е за запазване на суверенната сирийска държава.

Това обаче беше миналата година. Тази година той, с негласното разрешение на РФ, нахлу с редовна войска на територията на Сирия, без да е канен от никого. Така, той опита да осребри за себе си, „благодарността“ към Путин и Русия, задето му спасиха живота.

Тоест, всичките действия на Ердоган, дори „благодарностите“ му са насочени към извличане на максимална изгода за самия него, и за страната му. Ето защо на такъв „партньор“ не може да се вярва. И не трябва да се влиза в каквито и да било, дори временни съглашения с него. Защото той винаги ще работи единствено за своите интереси. Разликата е само в това, че ако Русия възприемаше Ердоган като съперник, тя нямаше да му позволи да нахлува и окупира части от сирийската държава.

И когато преди няколко дни САЩ и Великобритания разпалиха страстите около някакво митично използване на химическо оръжие в сирийския град Дума, Ердоган отново побърза да свали маската на „приятелство“ към Русия.

Турски войски окупираха част от Ирак, окупираха част от Сирия. И Русия вече не е необходима на турския владетел. Затова той побърза да заглади „вината“ си към своите отдавнашни западни „партньори“ и на първо място към САЩ.

Ето защо, повтаряйки техните мантри, най-напред турските средства за масова информация, а след тях и самият Ердоган, започнаха да каканижат, че Башар Асад е извършил химическата атака над собствения си народ.

Така, Ердоган на практика отхвърли твърденията на Русия, че Асад и сирийските правителствени войски нямат нищо общо с химическата атака в град Дума. Нещо повече. Турският президент нарече случилото се кървава вакханалия, изсипа куп проклятия по адрес на предполагаемите извършители и обеща, че „злодеите“ сурово ще си платят.

Наистина Ердоган не спомена името на Башар Асад, но почти няма никакво съмнение, че Анкара приема гледната точка на Запада – че сирийският президент и неговите чиновници са замесени в химическата атака в град Дума.

Какво означават тези думи на турския президент? Ами много просто. Те означават, че в разгарящият се конфликт между САЩ и Русия на многострадалната сирийска територия, Турция изобщо няма да е на страната на Руската федерация. Ердоган явно ще предпочете да застане на страната на САЩ, въпреки уж „тясното“ сътрудничество, което се наблюдаваше напоследък между Москва и Анкара.

Нещо повече. Ердоган разреши на американските бойни самолети да се настанят отново в авиобазата „Инджирлик“, откъдето те ще нанасят удари по сирийските правителствени войски и по руските военни бази в Сирия. Такова действие на Ердоган едва ли може ли да се нарече приятелско по отношение на Русия?

Към това можем да прибавим и факта, че „Турски поток“ нещо изведнъж спря, заради многобройните условия, които Ердоган поставя непрекъснато на Русия. Изобщо не се хареса на турския президент и заявлението на Сергей Лавров, че понеже Турция не е окупатор в Сирия, сега е време тя да предаде „освободените“ от нея територии около провинция Алепо на законните сирийски власти.

Дори според турският военен експерт Ендер Имрек, цитиран от електронното издание svpressa.ru, Ердоган е приветствал и миналогодишното американско нападение над авиобаза „Шайрат“, и сега също ще приветства ударите на САЩ над суверенна Сирия. Много е възможно, допълва турският експерт, Ердоган да използва момента и да продължи да нахлува в сирийска територия, прикривайки се под маската на „борба“ с „режима“ на Асад.

Такова е „приятелството“ на Ердоган. И не само с Русия. Такова е то и по отношение на България. Затова той прегръща все по-здраво страната ни, в желанието си да я погълне цялата.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

3 thoughts on “Ердоган ОТНОВО нанесе УДАР В ГЪРБА на Русия! Ето какво НАПРАВИ турският президент!

  1. Иво Македонски благодаря за точната, ясната и болезнено вярна статия! На Турция не трябва да се вярва, ние също трябва да стоим надаче от Ердоган!

  2. Турция мисли за собствените си интереси, Русия за своите, кога България ще помисли за своите си интереси?
    Не ни трябва нито Русия, нито Турция. Трябва да се интересуваме как да правим успешен бизнес с тях и нищо повече.
    Те ни били освободили! Ние пък ви дадохме азбуката и ви направихме християни!
    Вместо Русия да ни е благодарна, ние трябва да и се кланяме.

  3. Eрдоган е подъл и лукав ! Не може да се вярва на нито една негова дума. Дано Г-н Путин и руските политици разберат това !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *