ЕС призна, че няма доверие на ГЕРБ и ни поряза жестоко! От лошата новина народът ликува!

България отблизо

България трябва да прекара най-малко две години в чакалнята на еврозоната, за да приеме единната европейска валута. Това стана ясно на конференция в Латвия, посветена на 5 години от приемането на еврото.

В същото време според заместник председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис страната ни е напълно готова за влизане в Шенген.

Основното предизвикателство пред България, за да приеме еврото е да се справи с липсата на доверие от страна на останалите страни членки. Това обяви българският заместник финансов министър Маринела Петрова в Рига.   „За съжаление България е от южния европейски блок, където историческите примери не са толкова добри и е нормално да няма такова доверие към нас“, коментира Петрова.

Латвия попада в Европейския съюз в момент, в който Европа е в криза, България от своя страна има зад гърба си шест година на икономически растеж но и допълнителни изисквания, които трябва да изпълни, включително и да влезе в банковия съюз.   „В наши дни присъединяването към еврозоната означава присъединяване към банковия съюз и нови предизвикателства, с които страната кандидат трябва да се справи“, казва Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия.

Зам. министър Петрова подчерта ангажимента, който България пое, за да се присъедини към обменно валутния механизъм и за да получи доверието на останалите страни членки и на ЕЦБ.

По думите на Петрова българите не трябва да се притесняват от рязко вдигане на цените след влизането ни в еврозоната, което ще отнеме поне още три години.

Друго предизвикателство, което обаче предстои да бъде изпълнено, е увеличаването на българските заплати на нива близки до европейските.   „По бедните страни не са изцяло непригодни за членство в еврозоната и Латвия е един пример за това, те все още са с доходи по-ниски от средните нива в еврозоната“, посочи Маринела Петрова.

До средата на тази година България ще е готова с изпълняването на условията за влизане в чакалнята на еврозоната, освен това ще попадне и под задължителното наблюдение на европейската централна банка, която ще следи дали нашите кредитни институции покриват евростандартите.   Проблем обаче е и липсата на кадри и затова страната ни трябва да работи и за привличането им.

И каква стана тя?

Нали бяхме с двата крака в Шенген и направо с трите в банковия съюз?

Поне това се похвали на няколко пъти Борисов.

Сега се оказа, че дори и бедни страни, като Латвия, не искат присъствието ни в еврозоната, нито ни дават да въведем еврото.

Били сме бедни, никой ни нямал доверие, заплатите ни били ниски, а кадрите ни отдавна избягаха.

И се върнахме на изходната точка – чакалнята, в която можем да останем десетилетия.

Това е единствената лоша новина, която народът прие с радост.

Защото може и да сме бедни, но ако приемем еврото, ще е истинско икономическо самоубийство. Маринела Петрова го призна, без да иска. Какво означават думите й, че цените нямало да скочат рязко, но заплатите трябвало да се вдигнат до европейските?

Означава първо, че цените ще скочат. Ще скочат може би не рязко, но убийствено. И второ, няма да има никакви европейски заплати. Защото нямаме европейска икономика. А докато Борисов е на власт, няма и да имаме. И ще ни натикат в еврозоната, без да сме изпълнили този „критерий“ – да имаме европейски заплати. И както много пъти повтаряхме – убийствен за милиони българи скок на цените, ще има. А европейски заплати – не! Ето това означават приказките на госпожата Петрова.

А сега поне още живуркаме.  С жалките си левчета. И в държава, в която никой няма доверие.

Като напълно съзнаваме, че западняците не търсят доверие в държавата, а в правителството.

И открито заявяват, че го нямат!

 

Tagged

2 thoughts on “ЕС призна, че няма доверие на ГЕРБ и ни поряза жестоко! От лошата новина народът ликува!

  1. ТОВА СЕ И ОЧАКВАША,ТЯ ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ „КАШАТА“ АМА НЯМАМЕ СЪВЕСТ ЗА ДА СИ ПРИЗНАЕМ,ЖАЛКО ЗА НАРОДЕЦА !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *