Жан Клод Юнкер: И аз ставам евроскептик поне веднъж дневно! Но има много антиевропейци!

Свят


„Не е учудващо, че има ръст на антиевропейските настроения. Въпросът сега е как да се справим с популистите.

Има само един начин да им се противопоставим категорично. Трябва да правим разлика между евроскептици и антиевропейци. Няма нищо лошо в здравословния скептицизъм. И аз ставам евроскептик поне веднъж дневно“. Но…антиевропейците са много и трябва да бъдат спрени.

Това заяви в интервю пред „Билд“ председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Попитан каква е финансовата издръжка на Европейската комисия, Юнкер отговори, че всеки еврокомисар струва на данъкоплатците по един милион евро на година. Да не говорим за пожизнената пенсия на отиващия си комисар. Да не говорим за евродепутатите. Опитвам се да се противопоставя на това. Мисля, че работата на отиващите си комисари може лесно да бъде разпределена между оставащите. Ако държавните и правителствени глави решат да оставят еврокомисарите отново 28, никой гражданин на ЕС няма да разбере този ход“, предупреди шефа на ЕК.

Значи какво излиза? Първото, което става ясно е, че шефът на Европейската комисия е само фигурант, а друг управлява зад гърба му. Иначе нямаше Юнкер да е против тези луди разходи, а те все пак да си остават в същия вид. Второ, същият този Юнкер ни призовава да правим разлика между евроскептици и антиевропейци. Не знаем кои ще са евроскептиците и кои антиевропейци, но този нов завой на Брюксел е опасен преди всичко за самия Брюксел. Защото чиновниците вече отиват твърде далеч. Всеки, който не одобрява или се противопоставя на брюкселската политика може да се окаже…антиевропеец. Това изказване на Юнкер няма нищо общо с демокрацията, доколкото тя е сблъсък на мнения, а не приказки за лека нощ на малките деца.

И още нещо. Всички, които живеем в европейски държави сме европейци, но имаме различни възгледи за бъдещото развитие на континента Европа. Това не ни прави антиевропейци. И после, Брюксел не може да се отъждествява с Европа. Европа е много по-голямо понятие от Брюксел. И този, който е против директивите на Брюксел не е антиевропеец. А просто защитава себе си, своята държава и континента Европа.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *