Задържаха хакер за атаката срещу НАП! Вижте дали наистина е той!

България отблизо

Има задържан за хакерската атака спрямо НАП. Това съобщи комисар Явор Колев в студиото на Нова телевизия.

Задържаният е служител на компания за киберсигурност, а в служебните му задължения са т. нар. на „бял хакер“ – тества системите за сигурност. Конфискувани са два лаптопа от домашния му адрес и един служебен компютър – вътре са открити данни, които го свързват с деянието.

Малко по-късно пред bTV Явор Колев заяви, че задържаният е 20-годишен. По думите му мъжът не е бил изненадан когато е задържан на работното си място. Това не било нещо, което прави за първи път според Колев.

По думите на Явор Колев, липсата на правна култура размива представите му за границите между бял и черен хакер.

Комисарят обаче увери, че има достатъчно текстове в Наказателния кодекс, които осигуряват правната възможност да бъдат подведени под отговорност.

Причините и мотивите на един такъв хакер са преди всичко да покаже собствените си способности, но като цяло преобладава финансов мотив. Такива атаки се случват непрекъснато, успокои Явор Колев и даде като пример атаката с изтичане на информация от британския посланик и британския парламент. Такава атака имаше и спрямо германския парламент, допълни Явор Колев. Във все по-дигиталния свят, престъпленията ще се правят все по-често там, във виртуалното пространство, посочи комисарят.

Явор Колев заяви и че пробиви в системите за сигурност има и винаги ще има, като дори и в момента има много бази данни на много места, където не би трябвало да са. Колев обаче предупреди, цитиран от news.bg, че и използването на тези данни се преследва от закона и съответно престъпниците ще бъдат заловени.

Колко ни успокои полицейският комисар? Хакерски атаки винаги е имало и винаги ще има. И затова нека никой да не се чувства защитен. Е, как тогава ще правим електронно правителство, като не можем да защитим огромните масиви от данни с лична информация за милионите български граждани?! Правителството на Борисов изгони нашите високо подготвени компютърни специалисти зад граница с ниските заплати ипълното си пренебрежение към тях. А сега се чуди защо имало хакерски атаки, които разсипват нашите системи за киберсигурност.

Явно хакерът или хакерите са прави в оценката си за правителството като „баноразвиващо“ и в оценката си за киберсигурността като „пародийна“. Всъщност, правителството признава, че няма никаква „руска връзка“. И всеки български хакер може да проникне, където си иска в нашите, уж секретни, масиви с информация, която засяга държавната сигурност.

Друг голям въпрос остава също открит. МВР и ДАНС са заловили някакъв хакер, но дали той е извършителят на хакерската атака срещу НАП е въпрос под съмнение. Просто защото от МВР се искаше да докаже, че не е „бавноразвиващо“. И в тази ситуация не е изключено да са обещали нещо на този „бял хакер“, който работи за правителството, за да направи признания, че той е хакерът.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *