Започна ли войната Цветанов – Борисов? Вижте само тук!

България отблизо

Няма намеса на турската страна в поправките в Закона за вероизповеданията. Бяхме водени от интереса и свободата им у нас.

Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в Поморие по повод изказването на турския външен министър Чавушоглу, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Министър Захариева: Ядосани сме! Има напрежение с Турция!  „Неделя има избори в Турция, които се очертава да са много оспорвани. Аз лично с това си обяснявам изказването“, каза Цветанов и заяви, че не е имало намеса на турската страна в поправките в Закона за вероизповеданията.  „Направихме всичко, водени от интереса и свободата на вероизповеданията у нас. Като съседни държави сме длъжни да запазим добрите си отношения с Турция и да правим премерени изказвания. Не бива да забравяме, че имаме и общи цели, свързани с бежанския поток, който е неизменна част от националната сигурност на двете държави“, обясни Цветан Цветанов.

В същото време външният министър Екатерина Захариева заяви:

Разбира се, че сме ядосани, защото изборите идват и се провеждат, но има следващ ден. Утре се още ще бъдем съседи, той все още ще бъде министър, премиерът Брисов ще бъде премиер. Така външният министър Екатерина Захариева коментира пред bTV изказването на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, че след тяхна намеса е променен Законът за вероизповеданията у нас.   „За съжаление, не го правят за първи път. Очевидно започва да става система“, посочи тя.   Захариева припомни, че и предишни години преди избори е имало подобни изказвания от турска страна. „Тази година два дни преди изборите им отново имаше невярно, абсолютно неприемливо и в никакъв случай не съответстващ на истината изказване. Отново на митинг“, изтъкна тя. По думите й Чавушоглу очевидно се опитва да мобилизира подкрепа за изборите и то в район, където има турци и от България.

„Не само в Турция, но и на други места започва да се използва религията като част от политиката. В България живеем в мир и разбирателство и дори не се замисляме какво вероизповедание нашият приятел изповядва“, подчерта външният министър. „Този тренд, да използваш религиозните теми за политика е изключително опасен“, добави тя.   „Нека да видим като минат изборите дали няма да размислят. Според мен най-лесното нещо би било Турция да се извини за това изказване“, каза Захариева.   Тя каза още: „Между София и Анкара със сигурност има дипломатическо напрежение. Но не е предизвикано от София“.

Тогава на кого да вярваме?

На Борисов и Захариева, или на Цветанов?

И за кого всъщност работи последният? Или срещу кого?

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *