Започна се: Май и Полша ще напуска Евросъюза! Ето фактите!

Свят

Полша ще трябва да напусне Европейския съюз, ако приеме предложените от правителството съдебни реформи, предупреди Върховният съд на страната.

Предложенията биха позволили съдиите да бъдат уволнявани, ако поставят под въпрос съдебните реформи на правителството.

Съдиите казват, че предложенията застрашават първостепенността на правото на ЕС.

Срещу Полша вече е започната процедура от Европейския съд по отношение на правилата за съдиите.

Съгласно предложенията, направени от консервативното правителство на партията „Закон и справедливост“, съдиите могат да бъдат наказвани за участие в „политическа дейност“.

Всеки съдия, който поставя под въпрос легитимността на номинациите за Националния съдебен съвет, може да бъде наказан с глоба или дори да бъде уволнен.

Политиците в Полша ще започнат да обсъждат предложенията в четвъртък

Управляващата партия твърди, че промените в закона са необходими за справяне с корупцията и основен ремонт на съдебната система, която все още е в сянката на комунистическата ера.

Но ЕС обвини „Закон и справедливост“ в политизиране на съдебната система.

Върховният съд на Полша обяви, че партията подкопава принципа на първостепенността на правото на ЕС над националното.

„Противоречията между полското и европейското законодателство… по всяка вероятност ще доведат до намеса на европейските институции по отношение на нарушаване на договорите на ЕС, а в дългосрочен план до необходимостта от напускане на Европейския съюз“.

Според съдиите, предложеният законопроект е „очевидно“ предназначен да позволи на президента Анджей Дуда да избере нов ръководител на съда преди президентските избори, които се очакват през май.

Полските съдии се номинират от Националния съдебен съвет – орган, който трябва да защитава независимостта на съдебната система и където доскоро имаше мнозинство от съдии, избрани от своите колеги.

През 2018 г. управляващата партия обаче промени закона, така че мнозинството съдии, заседаващи в НСС, вече се назначават от долната камара на парламента, която се контролира от „Закон и справедливост“.

Полският НСС също така беше изваден от Европейската мрежа на съветите за съдебната власт на основание, че вече не е политически независим./Източник vesti.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *