Затварят устите на медиите днес! Който гъкне, че е гласувал и каже за кого, го чака нещо страшно

България отблизо

Забрана за съобщаването на данни от екзитпол дори във Фейсбук са наложили депутатите на едно от среднощните си заседания в началото на годината при поправките на Изборния кодекс.

За поправката, която ограничава съобщаването на предварителни резултати от медиите и в социалните мрежи, до дни не бе разбрал никой, пише „24 часа“. А ЦИК щеше да санкционира само ако има линкове към медийните сайтове.

Промяната е била предложена от НФСБ и първоначално е била отхвърлена от правната комисия. Часове по-късно обаче в пленарната зала е представено, че комисията я одобрява и тя е гласувана и в залата. Подкрепена е ГЕРБ, ДПС и патриотите, независимо че първоначално голямата управляваща партия бе внесла поправка, която позволяваше директно публикуване на резултатите от екзитпола.

 

Срещу нея обаче се обявиха от ДПС. А Хамид Хамид от движението мотивира позицията с това, че през предварителните изборни резултати можело да бъдат прокарвани фалшиви новини и дори публикация в 17 часа можело да преобърне изборите.

Въвеждането на новото ограничение се е случило в нощта на 13 срещу 14 февруари

Тогава на извънредно заседание на правната комисия депутатът от НФСБ Христиан Митев предлага промени в Допълнителните разпоредби на кодекса в параграфа, с който се дава определението за медийна услуга, което към този момент изключва социалните мрежи.

 

Според поправката страниците на медиите в социалните мрежи се приравняват на доставчик на медийни услуги. Странното е, че точно на това заседание правната комисия подкрепя и предложението на депутатката от ГЕРБ Диана Саватева въобще да отпадне забраната за публикуване на резултати от екзитполове в изборния ден.

На следващия ден поправката на Митев, отхвърлена през нощта, се оказва подкрепена при гласуването в пленарната зала.

 

Самият текст е гласуван от парламента малко преди полунощ с 96 гласа подкрепа и само 26 депутати против.

“За” са гласували 66 народни представители от ГЕРБ, 13 от “Обединени патриоти” и 17 от ДПС.

Против са били 26 депутати от “БСП за България”, а двама от “Воля” са се въздържали.

Странно, но реално тази поправка дава широко поле за фалшиви новини в деня на вота

Според приетите текстове всеки профил, страница или група във фейсбук, туитър и други подобни социални мрежи, които не е свързани с медия, биха могли да публикуват данни за резултатите от изборите. Но медиите не могат.

А именно медиите работят с екзитполове на социологически агенции и могат да дадат реална представа на гражданите как върви гласуването и разпределението на мандатите.

Сега обаче всичко ще бъде на сляпо.

Докато нагласят резултатите.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *