Захариева опитва да измъкне убиеца Джок: Той бил „консулски случай“!

България отблизо

Случаят „Джок Полфрийман“ да не се политизиразащото той е консулски случай.

Да не позволяваме този случай да попречи на двустранните ни отношения. С такъв призив се обърна вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, цитирана от  news.bg, към австралийската страна. Тя присъства за кратко на среща между заместник-министъра Петко Дойков с Джон Филип, временно управляващ посолството на Австралия в Гърция, акредитирано и за България, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Захариева подчерта пред австралийския дипломат, че това е консулски случай. Какво на практика означава словосъчетанието „консулски случай? Ами много просто. Това е случай, при който обвиняемият се ползва с консулска закрила. И в случая, консулската закрила се е разпростряла далеч извън очертаните от закона граници. Полфрийман отдавна е получил полагащата му се консулска закрила. Получил е адвокат и всички други „екстри“. Включително и правото да организира в затвора неправителствени организации. Повече от това няма накъде.

Но, австралийците, които знаем, са много близки със САЩ. И продължават да искат убиецът да замине за Австралия. Това искане обаче пренебрегва редица законови пречки. Защото Джок Полфрийман е освободен условно и български органи трябва да наблюдават поведението му. За да не тръгне да си отмъщава на близките на убития от него студент Андрей Монов. Както и да докаже, че се е променил и вече не мисли за свади и убийства.

Понеже няма как другояче да се нарече поведението на Полфрийман във фаталната нощ, освен убийство. Защото никой не вади ножове в една обикновена разправия между младежи. Само че убиецът Полфрийман е извадил дванадесет сантиметров нож. Както съдът доказа, убиецът е нападнал Андрей Монов в гръб, наръгал го смъртоносно с ножа, и нещастното момче издъхва за секунди. Припомняме още, че Полфрийман е бил рейнджър от британската армия и много добре е знаел как да нанесе смъртоносна рана.

Въпреки това Екатерина Захариева бръщолеви, че случаят на Джок бил „консулски случай“. Тоест, убиецът се бил ползвал със закрила. Вярно, обвиняемият се полза с консулска закрила, дотогава докато съдът не се произнесе. А по делото на Андрей Монов съдът се е произнесъл. И сега Захариева се опитва да манипулира, че убиецът още има право на „закрила“.

Обаче дори Цацаров не е съгласен с министърката. Той разкри, че решението на Апелативния съд за освобождаване на Полфрийман е постановено от незаконен състав и че за двама от съдиите са съществували безспорни основания за отвод. Сотир Цацаров подчерта, че искането му за преразглеждане на решението е отправено без значение дали осъденото лице е чужд гражданин.

Главният прокурор посочи още, че липсват убедителни доказателства, че Джок Полфрийман се е поправил, както и че не е изплатил дори и минимална част от обезщетението, присъдено на пострадалите.

Тоест, истината, че Екатерина Захариева е готова на всичко, само за да угоди на своите западни господари, лъсна с ярка светлина. Тя е готова да пренебрегне фактът, че българско момче е било умишлено и жестоко убито, че убиецът не се признава за виновен и изобщо не се е „поправил“. Не я притеснява и възможността, че пуска на свобода убиец, който ще продължи да убива.

Какъв „български“ външен министър е тя, след като не защитава българите, а чужденците?!

Автор Иво Македонски, istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *