Защо Ердоган ЗАГУБИ най-големите градове в Турция? Не е това, което си мислите!

Свят

Ердоган загуби столицата на Турция Анкара, загуби един от най-големите градове – Измир, а след това дойде и новината, че кандидатът за кмет на Истанбул от опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу, печели изборите в най-големия турски град.

Това обяви ръководителят на Избирателната комисия на страната Сади Гювен, цитиран от Reuters.

Имамоглу води пред кандидата от Ердогановата управляваща коалиция Бинали Йълдъръм с 27 889 гласа.

Избирателната активност на местните избори в Турция беше много висока 84.52% в национален мащаб, според държавната информационна агенция „Анадолу”.

Тези местни избори, за  Реджеп Ердоган звучат като прощален реквием, тъй като неговата управляваща партия загуби контрола над столицата Анкара за първи път от основаването на партията през 2001 г., загуби град Измир, и в крайна сметка загуби и най-голямата награда – Истанбул.

Ердоган, който доминира в турската политика, откакто преди 16 години дойде на власт и управляваше страната си все по-строго, проведе неумолима кампания последните два месеца преди гласуването в неделя, което той определи като „въпрос на оцеляване“ за Турция.

Но ежедневните митинги на президента и преобладаващото медийно отразяване в негова подкрепа, не успяха да спечелят избирателите в трите главни града, тъй като кризата с турската икономика оказа силно влияние върху избирателите.

Но кризата в икономиката не бе единствената причина. Всъщност в Турция се борят два непримиримо враждуващи лагера. Кемалистите срещу ислямистите. Кемалистите са последователи на Кемал Ататюрк, който завеща на народа си да не превръща Турция в ислямска държава, а да бъде светска република. Кемалистите в момента са опозиция срещу ислямистите на Ердоган, които успяха да овладеят най-високите постове в страната. Но битката далеч не е свършила. Поради простата причина, че републиканците кемалисти  и ислямистите на Ердоган са горе – долу 50 на 50.

Реджеп Ердоган е бил наясно с тази огромна опасност за неговата власт. Защо тогава просто не манипулира изборите така, че да спечели? Както прави неговия най-добър приятел в България. За това има няколко причини. Първо турският народ се отврати от това, че Ердоган узурпира всички власти и накрая се самообяви за президент на страната, макар че Турция беше парламентарна република. Второ, провежданият от Ердоган последователен курс към постепенна ислямизация на страната и премахване на републиканските свободи също отблъсна от него немалка част от електората. Защото хората си даваха сметка, че ислямизацията на страната ще я върне в Средновековието, както и ще превърне Ердоган в несменяем султан.

И точно по тези причини, а и по някои други, народът започна битка с Ердоган. Започна битка и с ислямистите на Ердоган. И макар да смятаме, че сме нещо повече от турците, ние не можахме досега да са възползваме от тяхната печеливша тактика. Вместо да си останат в къщи или да отидат за гъби, защото това все пак са местни избори в Турция, почти 85% отидоха пред урните и гласуваха. И понеже населението на големите градове на иска да живее ограничавано от драконовски ислямстки закони, то е в предните редици на борбата с Ердогановите амбиции за създаване на нова „Османска империя“.

Защото при 85% реално гласували хора, изборните машинации губят своята сила. И остава само мнението на народа. Ако и в България на парламентарни избори се бяха явили поне веднъж 85% от гражданите, правителството на Борисов и ГЕРБ отдавна нямаше да ги има. Затова, вместо да мрънкаме помежду си, трябва на следващите парламентарни избори всички да сме пред урните. Иначе ГЕРБ ще ни управляват повече отколкото Ердоган ще управлява Турция.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *