Защо при цена на бензина 2,30 блокирахме кръстовища, а при по-скъп мълчим? Режисират ли се протестите у нас?

България отблизо

Шок за шофьорите беше  новината за поредното покачване на цените на бензина. За по-малко от 6 месеца А 95 е добавил към цената си общо 32 ст. за литър. Така в последните дни средната му цена по бензиностанциите е 2.27 лв. за литър.

В същото време средната цена на обикновения дизел е 2.33 лв. за литър. При него обаче поскъпването в сравнение с началото на годината е много по-малко – с 19 ст. за литър.

Това показва справка с данните на специализирания портал „Фуело“. По-значителното покачване започва в средата на април за масовия бензин, а при дизела още от началото март. От 1.95 лв. в началото на годината през април А 95 струва вече 2.20 лв. за литър. При дизела ситуацията е подобна – от 2.14 лв. в началото на януари през март средната му цена вече е била 2.32 лв. за литър, но оттогава досега се задържа сравнително равномерна.

Справка по области показва, че най-скъпо е да се напълни резервоара в област Видин. Средната цена за масовия бензин в областта е 2.31 лв. за литър, докато за дизела е 2.36 лв. за литър. Но някои от големите бензиностанции там продават дизела за рекордните за тази година 2.39 лв. за литър – с 6 ст. повече от средната цена за страната.

 

Скъпи са горивата и в областите Кюстендил, Враца, Плевен. Най-евтиното гориво у нас е в областите Габрово, Стара Загора и Пловдив, показва още класацията, но въпреки това цените и там са съпоставими със средните. В Пловдив, например, цената на масовия бензин е средно 2.25 лв., а на дизела – 2.30 лв. за литър, или незначително по-ниска спрямо тази за цялата страна. До голяма степен стойността на горивата зависи от цената на суровия петрол.

Търговци очакват още едно поскъпване до края на седмицата.

През ноември в България започнаха масови бунтове, когато бензинът стигна критичните 2,40 лв. за литър.

Бяха блокирани пътища и кръстовища, имаше спонтанни митинги, дори се спираше движението по магистралите.

Тогава правителството изкуствено понижи цените и някъде паднаха под два лева.

Народът се успокои и се кротна. През това време бавно и полека търговците отново взеха да вдигат цените, но с малко, опипвайки почвата.

В момента цената на горивата стигна тази от ноември.

Но странно. Няма нито един протестиращ.

Скачат цените на парното, на тока, вдигна се до небето на „Гражданската отговорност“ Вдига се водата, цените в хотелите, всички храни.

Лекарствата вече струват цяла пенсия, детските надбавки стигат само за една опаковка памперси.

Инфлацията се увеличава, доходите са застопорени, а болните дори не смеят да прекрачат прага на болниците, защото не могат да си платят.

На фона на всичко това протести няма. Ако не се броят шепа хора, които се бунтуват в София заради застрояването на Черноморието.

По-богати ли станахме, че не протестираме?

Или по-безразлични и апатични?

Режисират ли се протестите у нас, или са спонтанни?

Или българинът може да умре от глад, но няма да излезе на улицата да си търси правата?

Такъв народ най-лесно се управлява.

Плащаш му – протестира.

Плащаш му – мълчи.

А вече мълчи и безплатно.

И това е най-страшното!

Станислава СЛАВОВА Istinata.net

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *