Защо Турция не се извини на своя „приятел“ Борисов? Няма да ПОВЯРВАТЕ!

България отблизо

След петчасова среща, турският вицепрезидент Фуат Октай и българският премиер Бойко Борисов не стигнаха до съгласие по скандала с думите на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу за намеса на Анкара в законодателния ни процес.

Не се разбрахме„, заяви Борисов, цитиран от Нова телевизия и news.bg.

Припомняме, Чавушоглу заяви на предизборен митинг, че Турция е повлияла при гласуването на Закона за вероизповеданията в българския парламент.

„Смятат, че с нищо не са ни засегнали, че е извадено от контекста това, което в България се раздухва. Извадихме сайтовете, пускахме го на живо. И сега продължават да говорят по телефона. Не считам повече за нужно едно и също нещо да говорим. Ако решат, че трябва да си поднесе Чавушоглу извиненията, да го направи, коментира Борисов.

Никой не ни е оказвал каквото и да е въздействие за Закона за вероизповеданията. Това сме си го направили, защото сме считали, че като държава сме длъжни да плащаме за всяко едно от вероизповеданията. И така и направихме“, уточни премиерът.

„Турският външен министър казва, че е оказал натиск, за да се приеме Законът за вероизповеданията – това не е истина. На мен никой не ми се е обаждал и не е оказвал натиск. Сами толкова време го правихме – публично, срещи със Синода, с мюфтиите“, посочи премиерът.

А сега, нека припомним на Борисов някои неща, които хвърлят светлина върху събитията в Турция и България от последните дни. Най-напред да изясним, че още в началото, ГЕРБ и ДПС искаха изцяло да опростят дълговете на българското Главно мюфтийство към нашата държава. А точно това поиска и Турция. Е, никой не се е обаждал на Борисов, но той, ГЕРБ и ДПС знаят какво иска Анкара и прилежно го изпълняват. Категоричната обществена реакция на несъгласие с подобна стъпка, обаче, спря този текст и той не влезе в закона.

По отношение на обажданията, външният министър Екатерина Захариева заяви, цитирана от news.bg, че турският външен министър Чавушоглу й се обадил по повод текстове в Закона за вероизповеданията. Значи Борисов или не знае за това, или не казва истината. Някой се е обаждал на някого. И то на ниво външни министри на Турция и България. И хоп, ГЕРБ и ДПС искаха да опростят всички дългове на Главно мюфтийство.

Да вървим по-нататък. Защо след като нашата държава ще дава по 15 милиона лева на година на Главно мюфтийство, защо в променените текстове на закона е записано, че вероизповеданията имат право да получават финансиране от чужбина? При това, без да се отчитат на българската държава кой и с какви суми ги финансира. После, както спомена Елена Йончева, цитирана от frognews.bg, става дума, че де факто ГЕРБ и ДПС са разрешили не дарения, а турско държавно финансиране за Главното мюфтийство. Значи чужда държава финансира мюсюлманското вероизповедание в България. Българската държава също финансира мюсюлманското вероизповедание. И на всичко отгоре мюсюлманското вероизповедание печели и от наеми на своите имоти. За какво са им толкова пари на тези мюсюлмани? В Космоса ли ще летят? Или ще обучават децата на българските турци на исляма, за да не им позволят да се интегрират в обществото?

Нека сега Борисов да отговори защо се дават толкова бонуси на мюфтийството, след като той твърди, че никой не му е оказвал натиск? Кое налага да се дават толкова много пари на мюфтийството? И то като се има предвид, че само дни преди скандала с Турция, българската държава се готвеше да обяви на търг част от имотите на мюфтийството, за да се погасят дълговете му към държавата. Значи в единия момент искаме да лишим мюфтийството от имоти, а в другия момент го засипваме с пари? Това може ли да стане, без да е оказван натиск от страна на Турция върху българските власти, а по всяка вероятност и върху Борисов, опосредствано и може би, чрез разговора на Екатерина Захариева с Чавушоглу?!?

Затова нека Борисов да не се бие в гърдите, че ние сами сме си решили и сами сме направили промените в закона за вероизповеданията. Не сме го направили сами. ГЕРБ и ДПС обслужиха за пореден път интересите на Турция и заметоха под черджето интересите на България.

Нека не забравяме и факта, че заради Борисов, който спря Южен поток и го подари на Ердоган, вече сме изцяло в ръцете на Турция. Понеже само след няколко месеца природния газ няма да го получаваме от Русия, а от Турция. И с турска надценка. И ако Анкара реши да ни наложи някоя убийствена надценка, България загива права.

Тоест, каквото каже Анкара, това ще прави Борисов. Пълна и тотална зависимост от Турция – това постигна Борисов като обяви Русия за враг на България.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *