За Бога, братя, как ще оцелеем през празниците? Жестока ценова секира реже глави във всички магазини, поскъпването е драстично!

България отблизо

Както винаги, нашите търговци решиха да ударят кьоравото за празниците. И то не само да го ударят, а направо да ни отрежат главите.

Цените хвръкнаха до небесата и отчаяни потребители влизат в магазините, въртят се тъжно около рафтовете и излизат.

Сълзи в очите на бедните, стрес при средно заможните – това се наблюдава през последните дни. Реакцията на богатите е неясна. На тях продуктите им ги носят слуги и шофьори направо вкъщи.

12 лева кило агнешко. За да посрещнеш гости, ти трябват три килограма минимум, защото се смалява двойно след изпичане. 8 лева килограм пържоли. Но с един пак не става трапезата. Най-евтини са пилешките бутчета, внос незнайно откъде, посинели от замразяване и размразяване, неепилирани, непочистени и със странна миризма при опит да бъдат сготвени. Пилешкото филе пък, също с неясен произход, удря десетарката. И ако човек все пак може да се прежали с месото, по-нататък сметката никак не излиза.

Агнешко се готви с лук. А в момента една връзка, в която се свиват срамежливо четири стръкчета, струва 80 стотинки! Изчеслете колко връзки ви трябват и колко ще струват!

Готви се и със спанак. Три лева килото. Ако щете! Китка лапад пък е 2 лева, ако случайно искате да смените зеленината.

За салатата просто не ни се мисли. Една маруля – два лева, вкус никакъв, произход незнаен. Репички също два лева. Пак, ако щете!

За изхитрилите се да ползват картофи за гарнитура, секирата също е наточена. Дребничките и поизгнилите се продават за лев и 80, а едрите по два лева. Откъде са внесени няма да коментираме. Но 100 процента не са български.

Съседна Гърция пък ни е предоставила чушки за салата. Само 7 лева за килограма! Те златни да бяха….Има и тиквички и всякакви плодове и зеленчуци. Грамадни ГМО  ягоди, докарани само на цвят и миризма, а иначе кисели като лимон, банани, които гонят 3 лева, авокадо – хем скъпо, хем твърдо като камък, избор огромен – пари да имаш.

Яйцата също поскъпнаха традиционно,  а боите за тях двойно. Вече само два стикера за яйце са левче, а останалите екстри по пет и нагоре.

За козунаците няма да говорим. Хем скъпи, хем некачествени, хем без яйца, а някои вносни коледни сладкиши, маскирани с нови етикети като великденски.

Сега си представете един пенсионер. Един от тези 1,2 милиона, които получават минимални пенсии. И изчислете как ще прекара празника и какво ще прави, ако му дойдат внуците на гости.

Представете си и средностатистическо семейство с две деца, двама работещи родители и двамата на средна заплата от 800 лева.

Картинката е жалка. Тъжна. Отчайваща.

А цените продължават ли продължават да летят нагоре!

Станислава Славова, Istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *