Иван Костов в паника! Невинен съм! Бяхме пет хиляди!

България отблизо

Стив Ханке ме е питал за различни сделки, но такъв разговор, в който той да ми се кара – никога не е имало. Никога не сме си повишавали тон. Не може да ми каже, че ме хванал в крачка, защото аз в приватизацията нито съм купувал, нито съм продавал. 

Това заяви Иван Костов – премиер на България през 1997 – 2001 гoдина.  в предаването „120 минути“ по btv.

Той се противопостави и на лепенето на етикета „криминална приватазиция“ безразборно и на всички, като бившият премиер посочи, че в процеса са участвали над 5000 души. Всички те ли са криминални приватизатори, попита Костов. Той изказа е опасения, че в момента ще се извадят факти избирателно.

Костов направи изявлението по повод на интервюто с професор Стив Ханке, който обяви, че е отнесъл куфар с доказателства с доказателства за корупционни сделки на президента Петър Стоянов, а той от своя страна се е обадил на Костов с думите „професор Ханке те е хванал в крачка“.

„Питал е за различни сделки, но такъв разговор, в който той да ми се кара – никога не е имало. Никога не сме си повишавали тон. Не може да ми каже, че ме хванал в крачка, защото аз в приватизацията нито съм купувал, нито съм продавал“, уточни експремиерът.

Според него, Ханке е с наранено его, защото бившият премиер не го е приемал за баща на българския Валутен борд.

Той призна, че е имало сигнали за корупция, но те са били препращани към прокуратурата.

„500 сделки след 2001 г. бяха проверени, не е вярно това, което се твърди в момента, че е изтекла давността и затова нарушенията са останали безнаказани. Бяха повдигнати обвинения на шефа на Агенцията по приватизация Захари Желязков, Александър Божков, министри от правителството – поне двама“, каза политикът и припомни, че обвиненията са паднали в съда, съобщава news.bg.

Костов потвърди, че е имало доклад на службите и са се разследвали сигнали за корупция на министри. „В доклада за корупция имаше няколко министри. Тези министри бяха сменени. По съображения, които казах, не мисля, че съм човекът, който трябва да изнесе тази информация. Стоянов извади тази информация по време на президентските избори и се видя какво се случи“.

Не казах, защото не съм от тези, които без доказателства обвиняват другите за корупция. Без съд не мога да наричам хората такива и онакива. Аз не мога да бъда такъв човек, посочи той.

„Тогавашният съпруг на Надежда Нейнски участва в приватизацията и купи голям гараж на Подуяне. Прокуратурата тогава се сезираше и от медиите, затова сега да не се хвалят, че за първи път ще разследват приватизацията.

Аз защитавах позицията да не се прави бизнес, като сме в политиката. Не съм давал обяснение на Евгений Бакърджиев защо съм го освободил. Част от сменените министри тогава, вместо да ме питат, излязоха и започнаха да говорят срещу мен. Нито един от моите министри не е сред изявените богати хора или олигарси днес.

Други станаха богаташите. Освободих Христо Бисеров, защото беше тръгнал да се коалира с ДПС.

Никога не съм казвал, че приватизацията е справедлив процес за всички. Допуска се груба фалшификация на информация и на фактите. Говори се, че са се приватизирали активи, а всъщност се приватизираха предприятия и с пасиви. Такъв е случаят с БГА „Балкан“. Компанията беше продадена за 150 000 долара при задължения 120 млн. долара и само 20 милиона активи“, каза още Иван Костов.

„В доклада за съмнение за корупция имаше други имена – на няколко души, които не бяха свързани само с приватизацията.

Известна е истината, че министри са участвали в приватизационни сделки. Например, съпругът на Надежда Михайлова за един голям гараж. Ние не трябваше да се занимаваме с бизнес, докато сме в политиката. Защо да сменям г-жа Михайлова. Мъжът и е участвал в приватизацията, но нарушил ли и е законът? Не го е направила тя , а и скоро тя се раздели с него. Взел съм предвид различни обстоятелства, обясни Костов. Името на бившия съпруг на Надежда Нейнски не беше сред имената в доклада.

Не съм давал обяснение за смените на министрите. Една част от министрите знаеха. Не ме питаха защо постъпвам така, а публично започнаха с атаки, припомни той.

Всички политически партии са участвали в приватизациите с около 5000 души. Няма как Иван Гешев да намери нещо нередно при мен, защото не съм участвал в приватизация. Чакам извинение от българското общество, което ме набеди, че съм купил 50% от всичко приватизирано. Това е измама и е задушаващо“, коментира бившият министър-председател, цитиран от epicenter.bg.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *