Иво Христов: Не си струва президентът да прави обръщение към парламента! Безсмислено е да призоваваш за справедливост хора, които са изгубили доверието на народа!

България отблизо

У нас апатията забавя развоя за метежа от улицата, но той е неизбежен. Това не е заплаха, но този развой е неизбежен. Там, където институциите не се справят, улицата пренаписва правилата.

Това заяви евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Иво Христов в ефира на БТВ.

„Продължавам да съм във връзка с президента. Но смятам, че той не трябваше да се явява да говори пред парламента, в който хората нямат никакво доверие. Но той държеше да изговори това, което хората мислят и както се очакваше, не беше разбран от депутатите, нарочно или не. И те започваха да тълкуват думите му както им е угодно и да настройват народа срещу него. Само че българският народ вече трудно се оставя да бъде излъган “, добави евродепутатът от левицата.

„Отдавна ние нямаме функциониращ парламент, имаме самодържец. Хора, които се крепят един друг, за да останат там. По-добре е президентът да прави обръщения към нацията, а не пред депутатите, в които никой не вярва. И въпреки това народът го разбра“, коментира Христов.

Президентът не призова към въстание, а припомни един исторически закон. Когато управляващите са безсилни, улицата изземва функциите им и започва да управлява.

„Местните избори винаги са по-горещи, защото става въпрос за властта, която е най-близо до хората. Очаквам много по-голямо участие и много страсти, мръсна кампания. Но за съжаление у нас изборният процес е толкова опорочен, че поставя под съмнение всички последващи изборни резултати“, каза бившият съветник на президента Радев.

Той посочи отмяната на машинното гласуване, което е сигурното гласуване.

„Шансовете на Мая Манолова никак не са малки. В София има очакване за промяна, за да не се случват повече безобразия като плочките пред Седмочисленици, като перките по графа, като сечта в Борисовата градина, за която по-малко се говори. Тя обаче не трябва да съсредоточава изобличителния си патос срещу модела Фандъкова, или модела „ГЕРБ“.

Има модел „Борисов“ и тя трябва да определи отношението си към този модел. Не може да се реформира модела „Борисов“ заедно с Борисов, той е негов автор, той го създаде, когато сам бе кмет на София“, каза още Иво Христов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *