Иво Христов: Цинизмът на Борисов мина границите! Не му прощавайте пак!

България отблизо

„За да се протестира, се иска характер. Това понякога крие риск за сигурността, за семейството, за прехраната. За да се гласува не се изисква нищо – има тайна стая и хората имат възможност да направят своя избор, това заяви в Ямбол Иво Христов.

Ще кажете – изборите са манипулирани. Факт – в България изборите масово се манипулират. Дори не съм сигурен, че резултатите от изборите за Европейски парламент са обективни. Всички помним Костинброд, виждали сме депутати, носещи чували с бюлетини и какво ли още не. Но е факт, че когато гражданите гласуват масово, тези изборни манипулации не могат да предопределят вота.

Така стана при избора на Румен Радев – тогава над 2 милиона българи гласуваха за него и днес никой не съжалява, че имаме достоен президент, дори десницата го уважава. Това беше рядка експлозия на гражданска активност. Необходима ни е активност ден за ден, във всяка битка.“ Това каза Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, на среща с граждани в Ямбол.

По думите му кандидатът на БСП за кмет на Ямбол Катя Георгиева и представителите на партията в общинския съвет вече са спечелили една голяма победа за целия Ямбол, като са предотвратили градът да задлъжнее с милиони. Припомняме, че те предложиха да се проведе местен референдум с въпрос: „Подкрепяте ли да се поеме общински дълг от 17 млн. лв., който да се разходва през периода 2018 – 2019 г. и да се изплаща след 2 години гратисен период в продължение на 10 години – от 2020 г. до 2030 г., след провеждане на местен референдум?”. Властта се отказа от заема, от страх да не загуби референдума. „Заемът щеше да обрече Ямбол на постепенно обезлюдяване, да го лиши от всякаква социална политика и от всякаква перспектива за развитие.

Това е стратегията на ГЕРБ и на национално, и на местно ниво. Задлъжняване, показни проекти, предизборни харчове, които изяждат бъдещето ни.

Впрочем, Ямбол беше мястото, където премиерът Борисов обеща най-внушителна сума пари за вашата недовършена болница по време на изборите за Европейски парламент. Разбирам, че преди дни е казал, че парите ще дойдат, ако гласувате както трябва. Този цинизъм не може да бъде простен“, смята Христов.

По време на срещата в Ямбол бе обсъдена и темата за свободата не медиите в България.   По думите на Кристиан Вигенин, заместник-председател на Народното събрание на Република България, у нас европейските пари водят до засилен контрол на правителството над медиите.  „В европейските проекти има предвидени средства за реклама на дейността на ЕС. В същото време медиите, които зависят много от тези средства, се притесняват да критикуват правителството, защото няма да получат европейските пари“, коментира Вигенин. Той предложи да бъде дадено началото на инициатива за преглед на правилата, по които се осъществява тази дейност.  „Можем ли да направим така, че на европейско и българско ниво разпределянето на средствата да бъде по-справедливо, за да го няма този страх у медиите да критикуват властта, а и за да може поне част от тези пари да отиват при регионалните медии?“ По думите на Иво Христов у нас рекламен пазар практически няма. „Ако другаде медиите разчитат за своето финансиране на пари от реклами и в някаква степен – на европейски средства – то у нас европейските средства доминират почти изцяло финансирането на медиите. Извън две-три големи телевизии, които имат работещ икономически модел, всички останали разчитат на европейски средства.

В резултат на тази икономическа среда и административния натиск регионалните медии почти изчезнаха – дори в големи градове са останали по един-два сайта, които публикуват платени съобщения на Общината. Така правителството си купува медиен комфорт. Европа ясно съзнава това, което прави. Не знам дали би го променила, но си струва да опитаме“, каза още той.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *