Изненада в стил Борисов: Вчера имаше точка за субсидиите, днес – няма!

България отблизо

Партийната субсидия изненадващо отпадна от дневния ред на парламента.Не се състояха очакваните разгорещени дебати.

Поради липса на доклад за второ четене отпаднаха от дневния ред на парламент промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г. за намаляване на партийната субсидия, предаде Агенция „Фокус“.

Предложението направи председателстващият заседанието Емил Христов.

„За“ предложението му гласуваха 186 народни представиетли, „против“ – 2 и „въздържали се“ – 7, с което то бе прието. Измененията в Закона за държавния бюджет за 2019 г. бяха разгледани от Бюджетна комисия вчера и трябваше да са първа точка в дневния ред на депутатите за днес.

Промените предвиждат партийната субсидия да бъде намалена от 11 лв. на 1 лв. за периода от 1 юли до 31 декември 2019 г. Между двете четения на законопроекта постъпиха редица предложения от парламентарните групи.

Предложението на ДПС бе заложено в изменението на Закона за политическите партии. В досега действащите разпоредби дейността на политическите партии се финансира от собствени приходи и от държавна субсидия.

„Безспорно е вярно, че тази субсидия е безкрайно раздута, тя трябва да бъде намалена. Но ликвидирането на субсиидите води всъщност до ликвидиране на възможността не само да съществуват малките партии като нашата, като тези на колегите, но и навлизането на нови политически партии., смята Симеонов./epicenter.bg/

След всички заплахи към партиите и закани да се премахне държавната субсидия за политическите партии и по-точно тя да стане 1 лев на получен по време на избори глас, Борисов отново се извъртя. Явно мощната съпротива срещу това негово еднолично и тиранично решение, което по думите на Валери Симеонов ще остави само две партии и половина в парламента, накара Вождът да размисли. И отново да покаже своето „народно“ и „демократично“ лице. Но как ще му повярват хората, след като дни наред човекът от Банкя притискаше партиите и техните симпатизанти, както и цялата българско общество, което си помисли, че партиите ще бъдат хвърлени в обятията на олигарсите. Това, обаче, си е негова грижа.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *