Изненада: Ердоган моли НАТО да го пази от Русия!

Свят

Президентът на Турция Реджеп Ердоган съобщи, че днес, в разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, е поискал, съюзниците да допринесат за защитата на югоизточната граница на пакта – между неговата страна и Сирия, предаде кореспондентът на БТА в Брюксел.

Кризата в Сирия е заплаха за региона и за Европа, никой не може да остане безразличен към сирийската трагедия, заяви турският държавен глава в съвместно изявление със Столтенберг в турското посолство в Брюксел. Той добави, че вече девета година неговата страна се бори срещу терористите в региона.

„Турция е единствената страна от НАТО, влязла в преки сражения с „Ислямска държава“, дадохме подслон на 3,7 милиона бежанци. Очакваме конкретна подкрепа от нашите партньори“, заяви Ердоган.

Той призова съюзниците да проявят съпричастие, без повече да отлагат, и без да поставят политически въпроси.

„Не може Турция да бъде обвинявана за незаконната миграция“, каза още държавният глава.

Той упрекна Гърция, без да споменава името на страната, че се опитва да се възползва от ЕС и от НАТО незаслужено.

Столтенберг отбеляза, че сред държавите в НАТО Турция бе най-засегната от събитията в Сирия. Той допълни, че в последните години алиансът е инвестирал в Турция над 5 млрд. долара. По неговите думи, за решаването на въпросите за миграцията и границите, са необходими дългосрочни и общи решения.

Вярвам, че може да бъде намерен път напред, заяви Столтенберг.

Той посочи, че НАТО присъства в Егейско море и се търсят възможности за допълнителна подкрепа на турската страна.

Столтенберг съобщи, че днешният разговор с Ердоган е засегнал също въпросите за покупката на руско въоръжение, отношенията с Москва, бъдещето на Афганистан.

По-късно в Брюксел започна среща между Реджеп Ердоган и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

„ЕС и Турция са на различно мнение по някои въпроси, но днес ще обсъдим с турския президент какво двете страни могат да направят за изпълнение на споразумението за миграцията“, каза Мешел.

Той посочи, че разговорът ще засегне обстановката в Близкия изток и нуждата от стабилност, особено в Сирия.

„По някои въпроси сме на различно мнение, затова е важно да имаме честен и открит диалог, за да видим дали е възможно да преодолеем различията“, добави Мишел.

В днешната среща ще участват също председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. По-рано днес Ердоган разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, пише в своя статия информационния портал epicenter.bg.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *