Изненада: Задкулисието решава дали Борисов да подаде оставка!

България отблизо
Оставката на Борисов, Гешев и правителството е била тема на бурно среднощно обсъждане в средите на задкулисието.
Включвали са се биг босове от х-л „Берлин“, Бояна, Виена и Дубай (но не Васил Божков). Имало е истерични крясъци Борисов да стои до последно и да не подава оставка в никакъв случай.

Това съобщиха за Фрог нюз източници, близки до Доган, Пеевски и кабинета.

Премиерът дори бил заплашен, че ако се оттегли, с него веднага ще се заеме Иван Гешев. Самият главен прокурор опитал да се дистанцира, за да не стане публично достояние, че участва в политически пазарлъци. Било му обяснено, че с такива „пазарлъци“ е станал обвинител №1 е няма нужда да се прави на интересен. Обсъдено било евентуално задържане на ексминистъра на икономиката Емил Караниколов и дали това би изместило фокуса от протестите поне за ден-два.

Самият премиер бил готов да подаде оставка и да тръгне към предсрочни избори. Засега идеята е отхвърлена, за да се подготви реализацията на плана за експертен кабинет в рамките на това Народно събрание. Вече имало няколко имена, които са готови да влязат в подобно правителство.

Информацията ни е от няколко източника, които са независими един от друг. Всички те са категорични, че напрежението по трасето между Доган-Пеевски и Гешев от една страна и Борисов от друга е огромно. Обсъдени били и спешни действия, които да разцепят протестиращите и да предизвикат искри сред неформалните лидери.

Коментар на ИСТИНАТА:  Вярно е, че задкулисие има. Но…ние се съмняваме, че то може да влияе в голяма степен на Борисов. По-скоро Вождът го използва като консултативен съвет. Не за друго, а защото порциите, които задкулисието получава зависят изцяло от Борисов.

Съмняваме се и в това, че Борисов бил готов да хвърли оставка. Ако беше толкова готов, досега щеше да я хвърли. Но бодигардът от Банкя много добре разбира, че ако сега хвърли оставка, ще има служебно правителство, формирано от президента Радев. И на предстоящите предсрочни избори няма да могат да се правят манипулации и далавери. Което на практика означава, че ГЕРБ не само ще се срути, но може в рамките на няколко месеца да изчезне напълно.

А що се отнася до експертно правителство, то няма шанс да оцелее, също както и правителството на Орешарски. Така че Борисов или трябва да удържа властта до редовните избори, или да стане клиент на прокуратурата, при това в нова политическа среда, която не е настроена никак дружелюбно към корупцията, аферите и гейтовете на Вожда и неговите приближени.

Ако, обаче, Борисов и компания удържат до редовните избори през март, тогава може да се окаже, че отново ГЕРБ ще е „най-голямата“ политическа сила. Което няма как другояче да бъде постигнато освен с изборни манипулации, на които герберите вече са факири.

Ето затова е битката сега. За редовни или за предсрочни избори. При редовните избори печели Борисов, при предсрочните – печелят протестиращите.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *