Изненада: Китайската лаборатория е построена от Франция, а служителите са обучавани в САЩ!

Свят

Учени от китайската лаборатория по вирусология, за която Вашингтон твърди, че е в основата на пандемията от новия коронавирус, са се обучавали в САЩ, а също и във Франция.

Това разкри АФП. Агенцията отбелязва, че новината идва в разгара на полемиката за произхода на вируса.

Лабораторията в Ухан (която е от типа Пи 4, тоест с най-високата, четвърта степен на защита по четиристепенната скала, откъдето идва наименованието й на латиница), работеща при засилен режим за сигурност, е обект на хипотези, според които вирусът е успял „да се измъкне оттам“, преди да зарази хора по целия свят, уточнява в. Монитор.

„Лабораторията Пи4 в Ухан е плод на сътрудничество между китайското и френското правителство“, припомни говорителката на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин. „Нейното проектиране, управление и изграждане са извършени при спазване на строги международни стандарти и първите й служители са обучени в лаборатории от типа Пи4 в САЩ и Франция „, каза Хуа.

През 2017 г. лабораторията в Ухан получи официална сертификация на церемония в присъствието на тогавашния френски премиер Бернар Казньов, припомня Франс прес. Тя е създадена в съответствие със споразумение от 2004 г. между Франция и Китай.

„Оборудването й е тествано всяка година от трета страна, одобрена от Пекин“, подчерта говорителката на китайското външно министерство.

Хуа увери, че американският държавен секретар Майк Помпео не разполага с никакви доказателства в подкрепа на твърдението си, че новият коронавирус е излязъл от този обект. „Помпео прави непоследователни твърдения и говори лъжи“, каза тя, цитирана от blitz.bg.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *